Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je danas da je zaštitnik građana u izveštaju o kontroli rada lokalne samouprave Grada Beograda povodom prekomernog zagađenja, utvrdio da su nadležni gradski organi načinili "grub propust u radu na štetu prava građana na zdravu životnu sredinu".

Pozivajući se na izveštaj, iz inicijative su naveli da Grad Beograd „nije doneo Kratkoročni akcioni plan na koji ih zakon obavezuje“, a da je Ministarstvo zaštite životne sredine načinilo propust u radu jer „neefikasnim postupanjem nije sprovelo nadzor nad postupanjem jedinica lokalne samouprave, niti je preduzelo mere prema jedinicama lokalne samopurave koje nisu donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove“.

„Grad Beograd je time dobio rok od 60 dana za postupanje po ovoj preporuci, a dužan je da bez odlaganja preduzme sve neophodne mere u cilju donošenja Kratkoročnog akcionog plana i da ubuduće blagovremeno postupa i ispunjava sve zakonom propisane obaveze u oblasti zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvu zaštite životne sredine naloženo da bez odlaganja utvrdi da li su sve jedinice lokalne samouprave donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove.

„Ministarstvo se obavezuje da preduzme hitne mere radi uspostavljanja tolerantnih i graničnih vrednosti zagadjujućih materija u vazduhu, te da redovno i potpuno obaveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha, što je propušteno da bude uradjeno u prethodnom periodu“, stoji u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar