Foto:Amir Hamzagic / AFP / Profimedia; shutterstock

Bivši predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić smatra da je nadležno tužilaštvo trebalo da reguje na rad kol-centra SNS, jer "postoji sumnja da je izvršeno nekoliko krivičnih dela i to onih koji su direktno vezani za povredu nekih ustavnih prava".

Lazić smatra da je tužilaštvo trebalo da reaguje na snimke i dokaze iz teksta koje je objavila novinarka CINS-a u slučaju kol centra SNS-a.

„Sadašnji Zakonik o krivičnom postupku nema odredbu koja izričito obavezuje tužilaštvo da reaguje kada nema krivičnu prijavu. Međutim, iz svih odredaba drugih krivičnih zakonika proizilaze takva obaveza tužilaštva i zato je moje uverenje da ono ima obavezu da svaki put reaguje kada ima informaciju da je izvršeno krivično delo za koje nadležno“, objasnio je Lazić u emisiji „Studio live“.

Kako navodi iz snimka koji smo videli u medijima „možemo reći da postoji sumnja da je tu izvršeno nekoliko krivičnih dela i to onih koji su direktno vezani za povredu nekih ustavnih prava“.

„Dakle iz ovog snimka se može zaključiti da postoje zaista ozbiljne sumnje da je izvršeno krivično delo davanje mita, zatim povrede prava tajnosti glasanja, jer smo čuli da se zahtevalo da se fotografiše izborni listić. Tu ima nekoliko krivičnih dela za koje bi tužilaštvo moralo da reguje i moralo da se zainteresuje. Svakako bi trebalo da pokrene neki predistražni postupak i da ispita šta se u tom kol- centru dešavalo“, ocenio je sagovornik N1.

Pročitajte još

Komentarišući odgovor Višeg javnog tužilaštva CINS-u nakon objave teksta, u kome se navodi da bi Republička izborna komisija trebalo da utvrdi da li je bilo povrede prava građana na slobodan izbor. Lazić ističe da „oni nisu nadležni za ovu vrstu krivičnih dela“.

„Zanimljivo je da takvu reakciju nisam čuo od nadležnog tužilaštva, čuo sam da je Više javno tužilaštvo imalo takvu reakciju, ali oni nisu nadležni za ovu vrstu krivičnih dela. Ako je samoinicijativno data takva izjava onda se to može tumačiti i kao neka vrsta pritiska na nadležno tužilaštvo koje je hijerarhijski podređeno Višem javnom tužilaštu. Zaista mislim da pozivanje Izbrone komisije ne bi bilo prihvatljivo, jer ukoliko se radi o sumnji da je izvršeno krivično delo jedini organ koji je nadležan da reaguje je Tužilaštvo“, naglasio je Lazić.

Prema njegovim rečima, sam kol centar nije zabranjen, ali „ako neko nudi nešto da bi se glasalo za nekoga ili da se ne bi glasalo za nekoga i nudi novac ili neku drugu vrstu koristi, onda je to krivično delo i onda je za takve stvari nadležno tužilaštvo“.

Na pitanje da li bi trebalo da očekujemo da neko snosi moralnu i političku odgovornost nakon izbora, ako se utvrdi odgovornost neke stranke, Lazić ističe da „takav običaj kod nas ne postoji“.

„Bilo bi normalno da to očekujemo, ali mislim da smo mi naviknuti da takav običaj kod nas ne postoji“, zaključio je Lazić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare