Aleksandar Vučić, Dan sećanja na stradale u NATO agresiji Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Sednica Saveta bezbednosti o NATO bombardovanju SRJ nema suštinski značaj i više je u funkciji debate Rusije za Zapadom, odnos Zapada prema Aleksandru Vučiću lošiji je nego ranije, a kontradiktorne stvari se zastupaju iz razoga nacionalnih interesa, smatra profesor Ivan Vujačić, član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u Vašingtonu.

Govoreći o sednici SB koja je zakazana za danas, on smatra da je treba posmatrati više u kontekstu ruskih interesa.

PROČITAJTE JOŠ...

„Sednica je sigurno zakazana u dogovoru sa našim vlastima, ali je i u funckiji ruske politike da se nametne ta tema. Rusija često koristi Kosovo kao presedan da opravda neke svoje postupke u Južnoj Osetiji, Abhaziji, aneksiji Krima“, rekao je profesor Ivan Vujačić za N1.

Vujačić tvrdi da mu je jedan visoki ruski zvaničnik jednom prilikom rekao kako su ruske ambasade dobile nalog da sa jedne strane brane Kosovo u Srbiji, a sa druge da opravdavaju izlazak Abhazije i Južne Osetije iz Gruzije.

„U šali mi je rekao: ‘Ako ne možeš da jašeš dva konja istovremeno, nemaš šta da tražiš u ovom cirkusu’. Kontradiktorne stvari se zastupaju iz razoga nacionalnih interesa“, naveo je Vujačić.

On ne očekuje da ova sednica dugo da traje, niti da ima suštinski značaj nakon 25 godina.

„Ovo više treba gledati u funkciji ruske debate sa kolektivnim Zapadom, kako oni to zovu“, rekao je.
Upitan o pismu šest ambasada u kome govore o bombardovanju i tvrde da im cilj nisu bile civilne žrtve, Vujačić ne veruje da iko u NATO ima grižu savest zbog toga što se desilo.

„Na diplomatski način pokušavaju da nađu put napred. Žao im je civilnih žrtava, kao što je svima žao u svetu“, smatra on.

„Ako su sve te zemlje zlikovci, što im dajemo Generalštab, EPS, aerodrom…?“

Predsednik Aleksandar Vučić je ove zemlje sinoć u svom govoru nazvao zlikovcima, dok Vujačić ocenjuje da je ta retorika ružna i ne doprinosi ničem dobrom.

„Ako su sve te zemlje zlikovačke postavlja se pitanje – zašto Norvežani upravljaju EPS-om, zašto Amerikanci treba da grade Generalštab, zašto Francuska dobija aerodrom i tako redom… Zašto uopšte idemo u EU, ako su toliki zlikovci tamo. To je retorika za unutrašnju upotrebu, ali je ružna i ljudi će da je upamte. To neće voditi nekom boljem odnosu prema njemu“, naveo je.

„Odnos Zapada prema Vučiću lošiji nego ranije“

Odnos Zapada prema Vučiću već je, prema procenama Vujačića, lošiji nego što je bio.

„Jedan od razloga je Banjska, drugo su izbori u decembru – oštre rezolucije Evropskog parlamenta i ODIHR-a, zatim odbijanje sankcija Rusiji…“, nabrojao je.

Godine 2015. u Parizu je bio strašan teroristički akt, Srbija je tada imala zastave spuštene na pola koplja, ali današnja reakcija na dešavanja u Moskvi u Srbiji jesu pojačane bezbednosne mere po tržnim centrima. Vujačić misli da je to više demostracija sile.

Ivan Vujačić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ono što se desilo u Rusiji je katastrofa i užas. Međutim, verujem da ljudima na Zapadu nije baš preterano simpatično to što se igraju prijateljske utakmice, što je Dačić otišao u posetu Moskvi… Mislim da Srbija bitno gubi na međunarodnom planu“, rekao je on.

Dvostruko ponašanje

Imamo, ocenjuje, dvostruko ponašanje.

„Predsednik Vučić uveo je jedno pravilo koje ne postoji nigde u svetu ni u poslednjoj banana republici – da snima kamerom kako prima ambasadora. Stepen davanja natprirodnog značaja ambasadoru je uveo on. Kad god se sa nekim vidi, mi to imamo na televiziji, a to su rutinske stvari. Ako im već dajete toliki značaj, da li volite da se slikate sa predstavnicima zlikovca? On pokušava da radi dve stvari istovremeno, ono što sam pomenuo – da jaše dva konja i da uživa u cirkusu. S jedne strane smo antizapadni, s druge nam je Evropa cilj. S jedne strane su ambasadori predstavnici zlikovaca, s druge najbolji prijatelji koji donose investicije. Šta se važi – kako kome kada odgovara, to se važi“, ocenio je Vujačić.

„Ako Srbija izađe iz SE, to je kraj puta ka EU“

Smatra da nećemo izaći iz Saveta Evrope.

„Vidim da se ljute na Violu fon Kramon koja je rekla da je to blef. Budemo li izašli iz Saveta Evrope, to je kraj priče sa Evropskom unijom. U tom momentu bi se zaustavili pregovori od sada pa do uvek. Slušali smo razne blefove i ranije, a ništa se nije desilo. Rekao je (Vučić) da će promeniti doktrinu po prregovorima o Kosovu. Nisam video da je postojala neka doktrina, to je ozbiljna stvar. Naš cilje je članstvo u EU – to je doktrina nekog tipa“, rekao je.

„Niko ne sme da kaže – Srbija je već odustala od Evropske unije“

Vujačić dodaje da niko ne sme otvoreno da kaže da smo mi, prema njegovom mjišljenju, odustali od Evropske unije.

„Mi smo to uradili u defakto odsustvom reformi. Nismo se makli od 2015. godine. Plutamo u mestu. Postoji jedna doza odgovornosti EU koja se nije dovoljno angažovala na ovim prostorima iz mnogih razloga. Sada se ponovo angažovala zbog Ukrajine i potencijalno Moldavije. Ali činjenica je da naše vlasti ništa nisu radile na reformamam već godinama“, istakao je on.

„Ispada da Vučić i Kurti SAD i EU vrte oko malog prsta“

Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, vidi se nemoć i SAD, i Evrope da se dogovori, koje su navodno svi prihvatili, implementiraju.

„Zasada ispadaju nesposobni i da i Vučić, i Kurti oko malog prosta vrte i Evropu, i Sjedinjene Države“, ocenio je on.

Savet Evrope okuplja mnogo veći broj zemalja nego što ih je u EU, podsetio je.

„Kosovo će imati mnogo veći probolem sa EU, gde ga pet zemalja ne priznaje“, rekao je.

Upitan o tome da li je Grčka, koja je intenzivirala svoje odnose sa Kosovom prošlih godina, krenula putem priznanja, Vujačić kaže da će ostati da se vidi, jer svaka od pet zemalja ima svoje razloge zašto nije priznala Kosovo.

„Francusko-nemački plan trebalo je da poruči da su se Srbija i Kosovo nešto dogovorili, pa da se tim zemljama olakša put da preokrenu svoj stav. To će teško ići u slučaju Španije i Kipra“, dodao je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare