Foto: Martyn Jandula / Shutterstock.com, Nova.rs, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

"Vlada Kosova je odlučila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova", saopštio je Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera.

„Vlada Kosova izašla je u prilog Centralnoj banci Kosova, dan pre stupanja na snagu nove uredbe kojom se precizira da će evro ostati jedina zvanična valuta na Kosovu, isključujući srpski dinar“, prenosi Koha. 

Na konferenciji za medije u sredu, potpredsednik vlade Besnik Bislimi je ponovio da je „evro bio i biće jedina zvanična valuta“. On je, međutim, rekao da kaznene mere neće početi od 1. februara, ali će se dodatno informisatu građani Srbije.

Bislimi je rekao da nova uredba CBK-a ima za cilj da zaštiti finansijski integritet i zaštiti potrošača i platni sistem.

„Pokušaj datuma stupanja na snagu sa stanovišta uticaja na dinar, ignoriše uredbu u celini i obezvređuje sve što reguliše…”, rekao je on, dodajući da CBK „ni ne bavi sa srpskim dinarom“.

Bislimi je dodao da „nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove uredbe CBK“.

NAPOMENA: Portal Nova.rs izmenio je netačan naslov ove vesti koji je glasio „Odlaže se odluka o ukidanju dinara na Kosovu“. Do greške je došlo zbog pogrešnog tumačenja izjave potpredsednika kosovske vlade Besnika Bislimija, koji je rekao da se odlaže primena kazne, a ne primena odluke o zabrani dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare