Zoran Mladenović Foto: Printscreen/YouTube/Српска напредна странка Крагујевац

Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu odbacilo je krivične prijave protiv Zorana Mladenovića (SNS), zamenika predsednika Skupštine grada, osumnjičenog za polno uznemiravanje službenica u Gradskoj upravi, rekao je za list Danas punomoćnik oštećenih, advokat Radivoje Kastratović. On je istakao da je to pokušaj da se ‘‘zatvori slučaj‘‘ te je podneo prigovor i predmet je prosleđen Višem javnom tužilaštvu ‘‘na dalje postupanje‘‘.

Navodno polno uznemiravanje dešavalo se u jesen i zimu 2020. godine kada se Mladenović dvema oštećenima, zaposlenim u Gradskoj upravi Kragujevca, prema njihovom svedočenju, više meseci „otvoreno nabacivao“ zloupotrebljavajući položaj u Skupštini grada.

One su više puta pokušavale da ga na pristojan način odbiju, a kada im to nije pošlo za rukom obratile su se članici Gradskog veća za lokalnu samoupravu, koja je ceo slučaj prenela gradonačelniku Nikoli Dašiću.

Prema Dašićevim rečima, takvo ponašanje je bilo nedopustivo i nešto što on nikada ne bi tolerisao i uputio je oštećene službenice na gradskog pravobranioca. Gradski pravobranilac Branko Petronijević je na samom početku ove godine prosledio prijave radnica Gradske uprave Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Prema rečima advokata Kastratovića, oštećene su u razgovoru sa gradskim čelnicima napomenule da u Gradskoj upravi ima još žena koje je zamenik predsednika Skupštine Zoran Mladenović na isti način uznemiravao, ali da se one nisu odvažile da podnesu prijavu. Ubrzo su na jednom lokalnom portalu „procurili“ inicijali oštećenih žena, što je, kaže njihov punomočnik, dodatno pogoršalo položaj žrtava u sredini u kojoj žive i rade, ali dodaje da one nisu odustajale od krivičnog gonjenja.

Tužilaštvo – nema elemenata krivičnog dela

Iako se slučaj činio dosta „čist“ Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je, prema Kastratovićevim rečima, rešilo da istragu ne sprovede do kraja, već da istu obustavi, praktično na početku i odbaci krivične prijave, jer kako on tvrdi, tužilaštvo je ocenilo da u radnjama osumnjičenog nema elemenata tog krivičnog dela.

Tužiteljka – stojim iza svoje odluke

Tužiteljka Biljana Popović je za list „Danas“ kratko izjavila da ne želi da komentariše slučaj koji je u toku.

„Nemam prava, niti bih da komentarišem slučaj, koji je u toku, osim da sam donela odluku, iza koje stojim, i koja pravno još nije konačna. Odluka je podložna oceni viših pravosudnih instanci, a ne kritici javnosti i nema nikakve potrebe da se „dodatno provlači kroz nju“ a kamoli politizuje’’, izjavila je tužiteljka Popović.

„Gradski čelnici, gradonačelnik Dašić i većnica Sanja Tucaković, inače visoki funkcioneri SNS-a, postupili korektno i ljudski i ni na koji način nisu pokušali da zaštite svog stranačkog kolegu Mladenovića. Tužiteljka Biljana Popović, odlučila je da tu nema elemenata krivičnog dela“, kaže advokat Radivoje Kastratović.

On napominje da je većnica Tucaković, na saslušanju u tužilaštvu ponovila sve što su joj oštećene iznele, ali da za tužiteljku nije bilo relevantno da kao svedoka pozove i gradonačelnika Dašića, kao i ostaleo koleginice iz Gradske uprave čija su imena dve oštećene navele tokom istrage.

Prema Kastratovićevim rečima, odbacivanje ovih krivičnih prijava je pokušaj „da se zatvori taj slučaj“ i zbog toga se obratio medijima, jer smatra da je za oštećene žene, podrška javnosti jedino sredstvo koje im je preostalo da dođu do pravde.

„Ovakvim postupkom dolazi do dodatnog viktimiziranja žrtava, jer u slučaju da odbačaj krivičnih prijava postane konačna odluka, a bez do kraja i dosledno sprovedene istrage učinilac dela će biti prikazan kao žrtva a one same, žrtve, biće podvrgnute osudi od okruženja u kome žive i rade i svih ostalih koji budu smatrali da treba da im pokažu da je traženje zaštite od sistema kada ste „žrtva predstavnika vlasti – apsolutno pogrešan put“, zaključuje Kastratović.

On je podneo prigovor na ovu odluku te je predmet prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu „na dalje postupanje“.

BONUS VIDEO: Mika Aleksić pred sudom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare