Veljko Odalović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da Aljbin Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji, izaziva, provocira, zloupotrebljava sve što može da bi uneo što veću nesigurnost na severu KiM i među svim Srbima, prenosi RTS.

„Ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To su i Kvinta i SAD i EU. Ne znam ko se više ovih dana nije oglasio da kaže da je to nešto što ne odobravaju i što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice. Zgrade su okupirane. Da li je neko pozvao kosovske policijske službenike ili one koji su u zgradama da napuste i da se vrate gde su bili? Nije niko“, naglašava Odalović, piše RTS.

Ističe da instrumenata ima i kaže da nema dilemu da oni koji ih glasno pozivaju da nešto ne rade, mogu to da spreče i saniraju posledice.

„Ovaj dan je vrlo neizvestan i izaziva veliku zabrinutost. Ovo su neprospavane noći Srba na prostoru Kosova i Metohije jer nije se ovakva brutalnost očekivala i nije se očekivao ovaj red poteza“, kaže Odalović.

Smatra da je najveća greška međunarodne zajednice to što je sebi dala za pravo da rezultate izbora koje su Srbi bojkotovali proglasi legalnim.

Odalović ističe da je racionalna odluka o prekidu nastave na severu Kosova i Metohije.

„Brutalnost koju su pokazali pripadnici kosovskih policijskih snaga govori o tome da decu treba skloniti i čuvati na sigurnom jer ne znamo na šta su spremni. Izvesno je da ne znamo šta bi sve mogli da urade“, ističe Odalović.

BONUS VIDEO: Nemiri na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare