Foto:facebook.com/MegatrendUniverzitet; Goran Srdanov/Nova.rs

Univerzitet Megatrend, poznat po sumnjivim doktoratima, buduće studente poziva na upis nudeći im praktično predsedničku fotelju.

Naime, Megatrend je na svom Fejsbuk nalogu objavio reklamu u kojoj poziva na upis buduće brucoše.

„Fotelju obezbedi, od Slobe do Vuleta, a ti – izaberi“, navodi se na profilu Megatrenda, a uz ovu poruku naslikana je i fotelja.

Ko su „Sloba“ i „Vule“ iz Megatrendove reklame može se samo nagađati, ali su mnogima prva asocijacijacija bivši i sadašanji predsednici Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić.

Inače, Univerzitet Megatrend je u više navrata bio u centru pažnje zbog spornih doktorata. Na njemu je doktorsku disertaciju odbranio Nebojša Stefanovića, čija je i fakultetska diploma dovedena u pitanje. Stručna javnost tvrdila je da je Stefanović plagirao doktorat, što je on demantovao.

Takođe, Mića Jovanović je 2014. podneo ostavku na funkciju rektora tog univerziteta, nakon što je Ministarstvo prosvete utvrdilo da on nema doktorat za koji je tvrdio da je stekao 1983. godine, na Londonskoj školi ekonomije. Kako su pisali mediji, Jovanović je tvrdio da je doktorirao pod mentorstvom profesora Stivena Vuda, ali je profesor Vud to demantovao rekavši da je Jovanovićeva teza bila odbijena. On je, međutim, u maju 2019. ponovo izabran za rektora.

Kako je objavila Politika u avgustu 2014, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta utvrdila je da za većinu doktorskih disertacija odbranjenih na Univerzitetu „Megatrend” nije ispunjen uslov za pristupanje odbrani doktorske teze, jer nisu priloženi dokazi da su kandidati pre odbrane publikovali rad u relevantnim međunarodnim časopisima, što je osnov za sprečavanje plagijata. Utvrđeno je i da među zaposlenima ima nastavnika strukovnih studija iako ni na jednom fakultetu nisu akreditovane strukove studije, a sumnjiv je i odnos broja diplomiranih i upisanih brucoša koji na pojedinim programima iznosi i do 240 odsto.

BONUS VIDEO Da li je slučaj doktorata Malog otvorio Pandorinu kutiju spornih diploma?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram