Foto: Privatna arhiva, Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ćirilici na televiziji Hepi profesora Miodraga Jovanović nazvao "besprizornim likom" i izneo podatke o njegovim navodnim primanjima, reagovao je Pravni fakultet u Beogradu.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Uprava Fakulteta osuđuje svaku politizaciju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pravni fakultet je respektabilna naučna ustanova koja postoji više od 200 godina i čiji je zadatak obrazovanje pravnika, što podrazumeva izvođenje nastave, ispita i bavljenje naučnim radom. Zbog toga Pravni fakultet, kao institucija od najvišeg nacionalnog značaja, treba da ostane izvan dnevne politike.

Još od Velike škole Dositeja Obradovića, naš cilj bio je i ostaje obrazovanje mladih ljudi koji će raditi na građenju i održavanju ustanova srpske države. U ovom trenutku Pravni fakultet je fokusiran na ispitni rok koji je u toku i na predstojeći upis novih studenata.

Iako bi mnoge izjave mogle da budu zaštićene slobodom govora, u trenutnim prilikama kada se društvo još uvek nosi sa posledicama duboko traumatičnih događaja, trebalo bi posebno voditi računa o mogućim posledicama svake izgovorene reči. Ugledu Pravnog fakulteta naročito škode nepotkrepljene tvrdnje o nesavesnom obavljanju profesorskog akademskog poziva.

Pravni fakultet je od svog nastanka do danas uvek imao profesore sa različitim političkim uverenjima i negovao je pluralizam mišljenja, što nikada nije negativno uticalo na samu instituciju. Negovanjem kvalitetnog pravnog obrazovanja i kritičke naučne razmene mišljenja postali smo najkvalitetniji pravni fakultet u zemlji i regionu, deo prestižnog Univerziteta u Beogradu koji se nalazi među 500 najboljih univerziteta na celom svetu.

Podsetimo, u poslednjoj emisiji “Ćirilica” na televiziji Hepi, Aleksandar Včić je govorio o protestima i onima koji na njima govore. Jedan od njih je profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, koji je na prethodnom protestu “Srbija protiv nasilja” pročitao i proglas više od 1.000 intelektualaca koji su podržali građane.

Vučić ga je nazvao „besprizornim likom“ i izneo podatke o njegovoj navodnoj zaradi.

BONUS VIDEO: Vučić neprijatno odgovorio na pitanje slovenačkog novinara o protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar