Miodrag Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Studenti i alumnisti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovali su onlajn peticiju kojom pružaju podršku redovnom profesoru ovog fakulteta Miodragu Jovanoviću, koji je ranije napadnut zbog svog istupa na poslednjem skupu "Srbija protiv nasilja" prošlog petka, na kome se javnosti obratio čitajući proglas velikog broja pripadnika akademske zajednice. Profesora Jovanovića je u medijima napao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog čega je reagovao i Centar za pravosudna istraživanja.

„Poslednjih dana, svedoci smo javne kritike upućene profesoru Jovanoviću, koja se odnosi na satiričnu pesmu koju je napisao pre više od dvadeset godina, kao i na iskazanu sumnju u njegovu objektivnost i profesionalnost u ocenjivanju studenata. Želimo javno da izrazimo stav da su ove kritike i iskazana sumnja neosnovane, neprimerene i suprotne našim iskustvima tokom nastave i saradnje sa profesorom“, naveli su studenti u peticiji.

„Smatramo da je tumačenje ove pesme izvan konteksta u kojem je nastala, kao i da je javno etiketiranje profesora Miodraga Jovanovića kao nasilnika, nepravedno i netačno. Pesma je bila satiričan odgovor na percepciju Srba u tom istorijskom trenutku, a ne izraz stvarnih stavova profesora Miodraga Jovanovića„, dodali su studenti.

Navode da profesora Miodraga Jovanovića poznaju kao posvećenog pedagoga i stručnjaka koji je značajno doprineo njihovom obrazovanju i razvoju.

„Njegov naučni doprinos pravu, akademski integritet i zalaganje za pravdu i etiku su osobine koje cenimo i poštujemo. Ovom peticijom želimo da iskažemo našu podršku profesoru i jasno stavimo do znanja da ne delimo mišljenje onih koji ga nepravedno kritikuju. Ponosni smo što smo bili njegovi studenti i stojimo uz njega u ovom izazovnom trenutku“, poručili su studenti i alumnisti Pravnog fakulteta u Beogradu.

Njihovu onlajn peticiju do sada je potpisalo više od 500 ljudi.

Napade predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Miodraga Jovanovića ranije je osudio i Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Centar za pravosudna istraživanja ukazao je da su napadi predsednika Srbije na predsednika Upravnog odbora CEPRIS-a prof. dr Miodraga Jovanovića samo „još jedan u nizu istupa kojima ovaj zvaničnik krši Ustav Srbije“.

„Umesto da poštuje Ustavom garantovanu autonomiju Univerziteta, slobodu mišljenja i izražavanja, predsednik Srbije je pokušao da se prezirom prema Pravnom fakultetu, njegovim profesorima i korišćenjem neistinitih tvrdnji o radu i privatnom životu prof. Jovanovića obračunava sa stavovima koji mu se ne dopadaju. Vučić je Jovanovića nazvao ‘besprizornim likom’, iznoseći podatke o navodnim primanjima prof. Jovanovića. Zabrinjavajuće je ne samo da su podaci o primanjima Jovanovića netačni, već i to da predsedniku podaci o prihodima građana ne mogu biti dostupni bez povrede zakona“, istakao je CEPRIS.

„Predsednik je takođe govorio o tekstu pesme We are the Serbs, rok benda ‘Ništa ali logopedi’, u kom je profesor Jovanović bio pevač sredinom devedesetih godina. Predsednik Srbije je ovom ‘analizom’ ukazao da je prof. ‘ovaj što bi da nam opšti sa majkama, sestrama, ćerkama … sa svim ženama, bakama, sa svima mogućima … jer je u mogućnosti da bude tako bahat i bezobrazan’. Za one koji nisu upoznati, pesma We are the Serbs nastala je pre 27 godina i na sarkastičan način se bavi jednostranom predstavom Srba u zapadnim medijima, prema kojoj je ceo jedan narod prikazan kao narod ubica, silovatelja i negativaca. Sada se, potpuno izvučene iz konteksta i lišene sarkastične konotacije, te reči koriste da se diskredituje profesor Pravnog fakulteta“, dodao je CEPRIS.

Ovaj centar je podsetio da je na kršenje Ustava od strane predsednika Srbije „ukazivao više puta“, uključujući i u studiji „Odgovornost predsednika Republike za kršenje Ustava – zabrana uticaja na vršenje sudijske funkcije“.

„Uvereni smo da je pravno i verbalno nasilje koje predsednik demonstrira prema onima koje smatra svojim neistomišljenicima jedan od uzroka nezadovoljstva građana i razlog zbog kog oni gotovo dva meseca na ulicama Srbije protestuju protiv nasilja tražeći odgovornost nosilaca javnih funkcija za stanje u zemlji“, poručio je CEPRIS.

Inače, grupa profesora Pravnog fakulteta obratila se dekanu sa zahtevom da reaguje zbog napada na prof. Jovanovića od strane predsednika Vučića u „Ćirilici“, kao i Dragana J. Vučićevića na Pinku, gde su izneti podaci o profesoru koji su mogli da budu „dobijeni samo nelegalnim putem“.

***
BONUS VIDEO – Profesor Dejan Guzina o protestima: Režim je nervozan, režim je uzdrman i zato napadaju organizatore i građane koji protestuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare