Foto: Beoinfo, Radio Dunav, Nova.rs

Nakon što je predsednik opštine Mladenovac svečano otvorio novopostavljena vrata na stambenoj zgradi, red je da se podsetimo da je vlast u Srbiji uvek volela da se pohvali novim projektima i investicijima, među kojima su i lift, poštansko sanduče, rupa za semafor, kućice za vrapce, pešački prelaz, tuševi na njivi, ali i toalet na groblju.

Objava predsednika opštine Mladenovac Vladana Glišića na Fejsbuku da je sa svojom svitom svečano otvorio nova ulazna vrata na stambenoj zgradi, umesto očekivanih pohvala, izazvala je opšti podsmeh. Društvene mreže su momentalno bile preplavljene ovom vešću, ali u krajnje posprdnom tonu, kao što je bio slučaj i 2017. godine kada je prisustvovao „svečanom“ otvaranju poštanskih sandučića u jednoj mladenovačkoj zgradi.

Foto: Facebook/Opština Mladenovac

 

Poslednjih nekoliko godina u medijima se vrlo često pojavljuju slične vesti, za koje s početka nismo sigurni da li su iz domena „Njuznet“, pa evo idealne prilike da se podsetimo nekih.

Teško da je iko zaboravio osmeh i zadovoljstvo ministra Aleksandra Vulina, dok je u Apatinu otvarao novi lift u Domu za stare i penzionere.

Foto: Radio Dunav

Slično je bilo i sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, kada je po treći put otvarao proširenu trim stazu u Kruševcu ili novi gelender na stepeništu.

Ni ministar sporta nije odoleo ovom izazovu pa je u Kruševcu presekao plavu vrpcu na teretani i dva terena.

Foto: RTV Krusevac

 

Kad je reč o Beogradu, gradonačelnik Zoran Radojičić imao je svega nekoliko javnih nastupa. Građani se često pitaju gde je i šta radi, a on je od svih problema sa kojima se Beograd godinama unazad jedva bori, izabrao da se bavi pitanjem vrabaca.

Foto:Beoinfo

Tako je rešio da se pojavi na otvaranju prve mini eko-zone za vrapce na Novom Beogradu i svečano otvori tri kućice hranilice. Zbog ove epizode, sve god ga se građani Beograda budu sećali nosiće nadimak „Ptičičić“.

Društvene mreže svojevremeno su se usijale zbog gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića koji je „svečano“ otvorio semafor. Ta raskrsnica tada je među narodom nazvana „Terzića semafor“, a otvoren je i zvanični profil semafora na Tviteru, koji je obaveštavao kad se menja boja saobraćajne signalizacije.

Foto:Nova.rs

Možda inspirisan ovim događajem iste godine je direktor Zavoda za izgradnju Grada Novog Sada Dejan Mandić, takođe kadar SNS, svečano otvorio početak radova na izgradnji semafora u novosadskom Novom naselju. Dakle, svečano je otvorio rupu u kojoj će biti semafor.

Foto: Nenad Mihajlović/Blic

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma ne bi bio on, da nije otišao korak dalje, pa je na poljima u okolini ovog grada, kraj nedavno nasipanih poljskih puteva, započeo postavljanje toaleta i tuš-kabina. U početku je sve delovalo kao dobra šala, ali Palma je ipak ispunio obećanje. Narednih dana kraj njiva u atarima Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela postavljeno je 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Reč je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa spremnicima za vodu, koji, kako ističu gradski čelici, nisu skupi, ali jesu neophodni ljudima koji po celi dan rade u polju.

Foto: Youtube/Info Centrala

Kad su toaleti u pitanju, ostaće zapamćena i pomalo jeziva konferencija za novinare gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, koju je održao ni manje ni više nego na Svetoilijskom groblju. Povod za ovaj nesvakidašnji gest bio je uređenje i asfaltiranje 250 metara staza između grobnih parcela i novosagrađeni toalet pored kapele, u šta je lokalna vlast kako je Cvetanović tad rekao, uložila preko dva miliona dinara.

Foto:Jugmedia

Sudeći po merilima bivšeg predsednika beogradske opštine Voždovac Aleksandra Savića, događaj od posebnog značaja je čak i postavljanje običnog pešačkog prelaza.

Foto:Screensjpt/Twitter/@ASavicVozdovac

Savić je, naime, na svom Tviter profilu svojevremeno postavio fotografiju sveže ofarbane zebre, uz koju su se slikali opštinski funkcioneri.

Ipak, pravi biser selfmarketinga ovdašnje gradske vlasti bio je najmlađi predsednik neke opštine Aleksandar Jovičić, koji je na Paliluli uz čitav performans prisustvovao postavljanju kontejnera u beogradskom naselju Karaburma.

Foto:Beoinfo

 

Izbori su prošli, lokalne vlasti su formirane, na čelu mnogih gradova i opština su novi kadrovi koji se još nisu dokazali, tako da ćemo sasvim sigurno, gledati još mnogo ovakvih „bizarnih“ svečanosti…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare