Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Od 24 krivične prijave protiv izbornih prava, koliko je podneto nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su održani 2020. godine, sudski epilog dobila je samo jedna, i to tako što je za krivično delo sprečavanje održavanja glasanja izrečena uslovna osuda.

Kako je danas objavio portal N1, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od ukupno 24 podnete prijave, deset se tiče falsifikovanja rezultata glasanja.

Šest prijava se odnosi na uništavanje dokumenata o glasanju, pet na povredu prava glasanja, i po jedna za davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, sastavljanje netačnih biračkih spiskova i sprečavanje održavanja glasanja.

„Podaci koje je RZS prikupio redovnim statističkim istraživanjima na osnovu upitnika koje popunjavaju osnovna/viša javna tužilaštva i osnovni/viši sudovi, ne daju odgovor na pitanje šta se dogodilo sa ostala 23 prijavljena krivična dela protiv izbornih prava u 2020, da li je u tim predmetima odbačena prijava, prekinuta istraga, obustavljena istraga ili podignuta optužnica“, navodi N1.

Jedan od podnosilaca krivičnih prijava u vezi sa prošlogodišnjim izborima, programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov, je za portal N1 istakao „da su odbačene dve od ukupno tri prijave koje je CRTA podnela tužilaštvu“.

Odbačena prijava protiv Drobnjaka

„Jedna prijava je podneta za kupovinu glasova koju smo uočili tokom kampanje (Zoran Drobnjak i obećavanje puta u selu u zamenu za glas). Dve krivične prijave se tiču dešavanja tokom izbornog dana – slučaj sa Uba gde je nepoznata žena povredila tajnost glasanja velikog broja građana uz sumnju na kupovinu glasova i slučaj uništavanja izbornog materijala“, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da su krivične prijave odbacili viša javna tužilaštva u Beogradu i Nišu.

Nedeljkov je pojasnio da je predmet po krivičnoj prijavi protiv Drobnjaka za kupovinu glasova iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu prosleđen Tužilaštvu za organizovani kriminal koje ispituje eventualnu zloupotrebu službenog položaja, kao i da je taj proces i dalje u toku.

„U procesu je i prijava u vezi sa uništavanjem izbornog materijala, a poslednja informacija koju imamo je obaveštenje od tužilaštva da rade na utvrđivanju NN lica i da je policija dobila nalog da prikuplja dokaze“, rekao je Nedeljkov.

Najviše krivičnih prijava podneto u Šapcu

Najviše krivičnih prijava za krivična dela protiv izbornih prava – 11 podneto je u Šapcu, gde su izbori, zbog ponovljanja glasanja, trajali skoro četiri meseca.

Predsednik Zajedno za Srbiju (ZZS) i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je u razgovoru za portal N1 da nema saznanja o postupanju po krivičnim prijavama koje je podneo pravni tim liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“.

„Nemamo nikakve informacije o statusu krivičnih prijava, niti nas iko obaveštava o tome. Mi znamo samo da po našim krivičnim prijavama tužilaštvo ne postupa. Nemamo nikakva saznanja o tome da bilo ko radi po prijavama koje smo podneli“, rekao je Zelenović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar