Foto: Printscreen N1

Novinarka Njuzmaks Adrie Jelena Obućina izjavila je u Novom danu da ni Beogradu ni Prištini u dijalogu o Kosovu ne odgovara da se uoči predizborne kampanje i izbora bilo šta rešava. Ona je podsetila da iako albanski lider Aljbin Kurti ističe da nije mnogo zainteresovan za dijalog - on ipak učestvuje u zvaničnim pregovorima u Briselu. Obućina je ocenila da "vlast vlada isključivo uz pomoć medija i medijske manipulacije, kao i da kontroliše sve nacionalne frekvencije".

Ona povodom sednice Skupštine Srbije na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti izveštaj o Kosovu i Metohiji kaže da „od njega verovatno nećemo čuti ništa novo“.

Pročitajte još...

„Čućemo verovatno nekoliko puta pominjani stav da je Kurti taj sa kojim nema razgovora ni pregovora, i sa kojim ne može ništa da se dogovori. Meni je interesantno šta će predsednik reći, on će verovatno insistirati da Priština nije napravila Zajednicu srpskih opština, što je jedna od obaveza iz Briselskog sporazuma, i na tome treba da insistira Srbija. Koliko shvatam, Kurti to odbacuje, ali u našem programu je bio Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i on ima tezu da Kurtija zapravo ti pregovori ne zanimaju“, rekla je ona za N1.

Ona dodaje da prema Savkovićevom mišljenju, narod na Kosovu zanimaju druge stvari, kao što su poslovi, vizna liberalizacija, da li mogu da putuju, korupcija…

„On misli da će Kurti probati da prolongira taj problem i da se ništa ne desi, i ja mislim da vlastima u Srbiji to odgovara. Tako da se bojim da od Vučića danas nećemo čuti ništa novo“, kazala je ona.

Smatra da bi „bilo lepo da čujemo da li se odustalo od politike razgraničenja u potpunosti“.

„Dobro bi bilo da mi shvatimo o čemu se tu pregovara, ali se bojim da te odgovore danas nećemo dobiti, jer to nikome, na kraju krajeva, nije u interesu. Kurtija čekaju izbori brzo, a i mi ćemo ovde možda čak na izbore do kraja godine“, navela je Obućina gostujući na televiziji N1.

Kaže da je Aljbin Kurti interesantna ličnost, i podseća da je on dobio izbore, pa da je potom sklonjen sa vlasti, kao i da se nakon toga vratio na vlast.

„On je jedna ‘persona non grata’, vrlo neobično. Ali je on imao jedan napredak. Kurti, kada je postavljen, rekao je da su pregovori šesta ili osma rupa na svirali, kao i da ga to ne zanima. Ispostaviće se, međutim, da nije solo igrač koji može da odredi da li je to osma ili deseta rupa, i da mora da pregovara. Ali, stvarno mislim da ni njemu ni vlastima ovde ne odgovara da se uoči kampanje i izbora bilo šta rešava. Tako da ništa novo ne očekujem, sem niza floskula“, napomenula je Obućina.

Ocenjuje da smo u procesu pregovora za priključenje EU doživeli neuspeh, ali i da je zanimljivo kako ministarka Jadranka Joksimović izjavljuje da ukoliko ne bude otvaranje novih klastera u pregovorima, da je to „propast politike proširenja Evropske unije“.

„Dakle, ‘Evropska unija nije spremna’, a ne ‘mi nismo spremni’, ili ‘ništa nismo uradili’, mada u pojedinim poglavljima ima napretka“, objašnjava gošća N1.

O dijalogu vlasti i opozicije: „Ukoliko Vučić bude procenio da nešto želi, on će to i uraditi“

Obućina očekuje da epidemija koronavirusa neće mnogo uticati na izbore.

„I pre godinu dana su izbori bili usred pandemije, pa – ništa. Trebalo je juče da bude proglašena pobeda na koronom, ali je to odloženo, mada su skoro sve mere ukinute. Verujem da , izuzev naglog pogoršanja situacije i velikog broja hospitalizovanih ljudi, neće biti velikih prepreka da se izbori održe“, rekla je ona.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije kaže da je to – smejurija.

„Šta oni imaju da razgovaraju? Dakle, tu je vrlo jasno, ukoliko Vučić bude procenio da nešto želi, on će to i uraditi. Ukoliko ne bude procenio, neće. On može da ima smisla u drugom delu (dijaloga), gde su Tanja Fajon i Bilčik, u smislu da se Vučić pritisne, da se možda malo otvore mediji, ali u principu je stvar njegove dobre volje. Kada bi on hteo, to bi bilo rešeno“, naglašava Obućina i procenjuje da je stanje u medijima jedna od važnijih stvari koja omogućuje Vučiću podršku među građanima.

„Vlast vlada isključivo uz pomoć medija i medijske manipulacije, a kontroliše sve nacionalne frekvencije. Na naslovnoj „Danasa“ je bilo da sve afere Vučiću donose poene. Kako je to moguće? Pa moguće je, jer narativ sa tih nacionalnih frekvencija nije da je njegov čovek Kokeza, proneverio 600 miliona, njegov čovek Jovičić ukrao toliko i toliko… Ne, narativ je drugačiji, kaže se da on neće biti zaštićen, da se on (Vučić) bori, i pravi otklon od njih… Samim tim mislim da je taj zahtev opozicije ispravan i realan. Ne mislim da bi doneo pobedu, ali bi odgovarao građanima, koji su, nažalost, informisani samo ako gledaju N1 i Novu S. Ali, nesreća je što ova vlast ne dozvoljava da ovi ljudi čuju i drugo mišljenje“, zaključila je Obućina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare