Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Komentarišući predložene izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, naveo je da pomenuta zakonska rešenja omogućavaju ministru policije, Aleksandru Vulinu da kriminalnu grupu Veljka Belivuka proglasi za policiju.

„Novi zakon o policiji daje pravo Vulinu da kriminalnu grupu Belivuka proglasi za policiju. Takođe, policajcima koji nas prebijaju na protestima zajedno sa kriminalnim grupama, kao u julu prošle godine ispred Skupštine, nećemo smeti da vidimo imena niti da ih snimamo dok nas biju“, napisao je Obradović na društvenoj mreži Tviter.

Predložene izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno kažnjavanje svih koji neovlašćeno koriste reč „policija“, ali i predlog uznemirujuće zabrane objavljivanja identiteta policajaca, uzburkale su juče čitavu javnost.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić govorila je juče, na konferenciji za medije u prostorijama Stranke slobode i pravde, o pomentuom zakonu, rekavši da on predstavlja „ostvarenje sna“ Aleksandra Vučića i da se njegovim usvajanjem legalizuje privatizacija i kriminalizacija policije, brutalnost, parapolicija, odnosno da šef srpske države ovim putem stvara partijsku vojsku.

“Ovo se sve radi zarad ostanka na vlasti. Ovo je jedan od najskandaloznijih zakona u istoriji zakonodavstva Srbije i po procenama našeg pravnog tima, ovo je pisao neko ko nije pravnik ili neko ko po komandi nanosi direktnu štetu građanima Srbije. Ovaj zakon predstavlja način instrumentalizacije policije u partijske i bratijske svrhe Aleksandra Vučića”, naglašava ona.

Ona je rekla da je policija dehumanizovana time što je definisana kao „organizovana snaga prinude“, napominjući da u civilizovanim društvima nigde ne postoji takav opis policije.

MUP: Tepić da pročita Nacrt

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvalo Mariniku Tepić da „pre iznošenja nesuvislih i netačnih ocena i komentara na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, tekst Nacrta za početak makar pročita“.

„Nije baš najjasnije koje su kvalifikacije Marinike Tepić da iznosi lična duboka uverenja tumačenja pravnog akta, a da pritom vređa članove Radne grupe, koju čine stručnjaci iz svih oblasti rada Ministarstva, kao i predstavnici reprezentativnog sindikata“, saopštio je MUP.

Dodaju da Marinika Tepić, da je pročitala Nacrt, verovatno ne bi iznela ocenu o navodnoj „dehumanizaciji policije“ i „legalizaciji policijske brutalnosti“, pošto se u članu koji definiše pojam policije, po njihovim rečima, „jasno kaže da je policija organizovana snaga prinude koja štiti živote i imovinsku bezbednost ljudi i pruža podršku vladavini prava“.

Narodna stranka: Nacrt zakona o policiji ugrožava bezbednost države i građana

Narodna stranka saopštila je danas da će, ako bude usvojen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, biti ugrožena bezbednost države i građana, urušena pravna sigurnost i ljudska prava, a pre svega pravo na slobodu govora i privatnost.

„Nacrt zakona omogućava ministru unutrašnjih poslova da određenim organizacijama dozvoli korišćenje imena policije. To je najava formiranja parapolicijskih i paravojnih formacija“, rekao je član Odbora Narodne stranke za odbranu i bezbednost Nikola Lakić.

On je dodao da zakon ugrožava Ustavom garantovano pravo građana na privatnost i tako što se MUP daju neograničene mogućnosti neometanog i neprekidnog snimanja svih građana i video nadzora, i to bez odluke ili nadzora suda ili bilo kog drugog organa, a te snimke će moći da svojim tabloidima ili snimcima da ucenjuje građane, kao i do sada.

BONUS VIDEO: Policija tuče građane na protestima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare