Cetinje policija Crna Gora
Policija Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Narodna stranka saopštila je danas da će, ako bude usvojen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, biti ugrožena bezbednost države i građana, urušena pravna sigurnost i ljudska prava, a pre svega pravo na slobodu govora i privatnost.

„Nacrt zakona omogućava ministru unutrašnjih poslova da određenim organizacijama dozvoli korišćenje imena policije. To je najava formiranja parapolicijskih i paravojnih formacija“, rekao je član Odbora Narodne stranke za odbranu i bezbednost Nikola Lakić.

On je dodao da zakon ugrožava Ustavom garantovano pravo građana na privatnost i tako što se MUP daju neograničene mogućnosti neometanog i neprekidnog snimanja svih građana i video nadzora, i to bez odluke ili nadzora suda ili bilo kog drugog organa, a te snimke će moći da svojim tabloidima ili snimcima da ucenjuje građane, kao i do sada.

Lakić je naveo da su u Nacrtu zakona ostavljene i brojne nedorečenosti, koje su „namerno i svesno napravljene“ kako bi ministar unutrašnjih poslova imao još veća ovlašćenja od onih predviđenih Zakonom o policiji.

„Jedna od mogućnosti je i postupanje policije u stanju povećanog rizika, gde se ostavljaju široka ovlašćenja ministru unutrašnjih poslova da bez bilo kakvih ograničenja direktno upravlja i komanduje policijom i gde ministar bez bilo kakvih ograničenja može da naređuje policiji upotrebu neograničena sile prilikom demonstracija“, rekao je Lakić.

Prema njegovim rečima, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima ugrožava pravo na slobodu govora, jer predviđa drakonske kazne za sve slobodne građane i novinare.

„Nacrt ostavlja ministru unutrašnjih poslova i mogućnost manipulacije. Predviđene kazne za otkrivanje identiteta službenih lica jesu suprotne Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, ali u isto vreme i otežavajuća okolnost za novinarsku profesiju“, rekao je Lakić.

Lakić je dodao da Nacrt ugrožava dostignute standarde iz oblasti ljudskih prava i krši i osnovne principe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar