Foto: N1

Novinar Vukašin Obradović izjavio je gostujući u Novom danu da je politizacija pandemije koronavirusa očigledna, kako u Srbiji, tako i u čitavom svetu. On je istakao da je najvažnije da se preduzmu sve mere kako bi se suzbila epidemija, ali da ne možemo da zatvaramo oči pred budućnošću i stvarnošću onoga što se dešava u ovom trenutku. Istakao je da se srpski političari previše pojavljuju u medijima i da se ponašaju kao da smo u u ratnom, a ne u vanrednom stanju.

„Moj utisak u ovom trenutku je prilično ograničen informacijama koje raspolažemo, rekao bih da mi ipak pratimo svetske trendove, ali ću vas podsetiti, prema onome što je sapštila SZO, da su pred nama tek velika iskušenja. Kako je rečeno za prvih obolelih 100.000 bilo je potrebno 56 dana, za sledećih 100.000 negde oko 30 dana, da bi se taj rok za narednih 100.000 skratio na 11 dana. Dakle, mi tek treba da očekujemo nove slučajeve, i ja se nadam da će naš zdravstveni sistem imati pravi odgovor na ovu pandemiju“, rekao je Obradović za N1.

Dodaje da smo imali nekoliko faza u ovoj pandemiji, i da se to pre svega videlo u izjavama naših zvaničnika.

„Na samom početku imali smo podrugljiv odnos prema koroni sa već čuvenim rečenicama tipa ‘Možete ići u šoping u Milano’, i jedan prilično neodgovoran odnos. Kako se situacija menjala, postajalo je vrlo jasno da preko puta sebe imamo vrlo opasnog protivnika, i da COVID-19 ne treba potcenjivati. Tako se i menjao odnos sistema. Mi po pravilu preterujemo u svemu, pa preterujemo i u tim krajnostima. Tako smo od jednog ignorantskog odnosa došli do toga da moramo da slušamo melodramske seanse naših političara svakodnevno, što baca senku na ono što rade mnogi lekari i stručnjaci“, navodi Obradović.

On naglašava da je još rano da govorimo o konačnom ishodu, kao i da se nada da ćemo uspeti da se izborimo, i da sa minimumom žrtava prođemo kroz ovu pandemiju.

Govoreći o lapsusu dr Kisić Tepavčević on napominje da uopšte ne treba zatvarati oči pred politizacijom cele situacije.

„Politizacija i ove situacije je očigledna, ne samo kod nas već i u celom svetu. Podsetiću vas da je Njujork Tajms objavio komentar koji se bavi ulogom Kine na svetskoj pozornici i komentator ovog lista govori da Kina koristi svoja iskustva sa koronom da učvrsti svoj geopolitički položaj. Dakle, politizacija je očigledna, i biće je sve više što više bude trajala kriza sa ovim virusom. Ono što je po meni karakteristično za izjavu dr Tepavčević, je da ne raspolažemo sa dovoljno informacija da bi smo mogli da tvrdimo da li je i kada je vlast znala za prvi slučaj koronavirusa, ali govori o politizaciji, i o jednoj dozi nepoverenja poltičkih aktera na našoj sceni, čak i kada je u pitanju ovakva opasnost koja preti svima nama“, ocenjuje Obradović.

On smatra da ćemo se tek suočiti sa politizacijom koronavirusa i da to ne treba da bude neko iznenađenje.

„Ako se ispostavi da su već 1. marta postojala saznanja o obolelima, i da se ćutke prešlo preko toga, postavlja se pitanje o odgovornosti zbog koraka koji su preduzeti, a podsetiću da su u periodu od 1. do 6. marta raspisani izbori. Ja ne isključujem mogućnost da nije u pitanju lapsus, jer čini mi se da je u tom periodu postojao ohol odnos Aleksandra Vučića prema koronavirusu, tako da me ne bi začudilo da je on potcenio opasnost od virusa, i smatrao da, bez obzira na razvoj pandemije, treba da se raspisuju izbori i da se odvija kampanja“, navodi Obradović.

On kaže da će u narednom periodu biti prilika da se razjasni situacija kad je i ko saznao za koronavirus i kakvi su koraci preduzimani.

„To nije nevažno pitanje i ono govori o odnosu vlasti o ovoj bolesti“, naglašava on.

Obradović smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se preduzmu sve mere kako bi se suzbila epidemija, ali da mi ne možemo da zatvaramo oči pred budućnošću i stvarnošću onoga što se dešava u ovom trenutku.

„Ono što meni smeta je činjenica da se političari ponašaju kao da nije vanredna situacija, već kao da smo u ratnom stanju. Taj militaristički ton, pojavljivanje političara preko svake mere, i trebaju da zarad očuvanja mentalnog zdravlja nacije puste stručnjake da govore o ovoj bolesti i o koracima koje trebaju preduzeti. Mislim da ćemo mnoge odgovore dobiti kada prođe ova situacija, jer da podsetim, nas očekuju neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja izbori. Ja veoma rado gledam emisije o koroni, ali trudim se da kada se pojave političari, a često se pojavljuju, da preskočim te momente, jer zaista mislim da nije ni prilika ni mesto da se oni pojavljuju u toj količini“, zaključuje Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram