Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da će Glavni odbor te stranke, odmah po završetku dijaloga o izbornim uslovima, koji se vodi bez stranaca, doneti odluku o tome hoće li učestvovati na izborima, eventualnim koalicijama i predsedničkom kandidatu.

„Nemam problem sa predsedničkom kandidaturom iz ugla da predstavljam Dveri i novu generaciju srpskih političara. Lično sam spreman kao što sam bio i pre pet godina. Nikada nisam bio deo ni sadašnje ni prošle vlasti i to je ono što građani očekuju da vide u idealnom fotorobotu kandidata opozicije”, rekao je Obradović odgovarajući na pitanje Tanjuga ima li nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Podseća da predstavlja programski prosečnu Srbiju koja želi odbranu KiM, porodične vrednosti, podršku domaćoj privredi, ekološki patriotizam i promenu sistema.

On kaže da ne vidi zašto se beži od “takmičenja” za predsedničkog kandidata pre izbora među liderima opozicije.

„Ja sam izašao i predstavio se. Ja sam Boško Obradović. Bio sam jedan od najaktivnijih poslanika, bio sam na svim protestima, obišao Srbiju…Sada vi kao novinar kažete – sledeći, pa se tako predstave Ðilas, Lutovac, Miloš Jovanović. Neka svako ispriča da li je menjao stranke, kakav mu je program, da vidimo kako stojimo među liderima”, pozvao je Obradović.

Na konstatciju da je njegovo pitanje ima li boljeg predsedničkog kandidata od njega izazvalo buru na političkoj sceni, Obradović kaže da je to bila namerna provokacija, jer je, kaže, opozicija sebi dozvolila da šest meseci od izbora nije vodila nijedan razgovor na temu zajedničkog predsedničkog kandidata.

„To po meni govori o jednoj “ozbiljnoj neozbiljnosti“ opozicije i ideja da potvrdno odgovorim na novinarsko pitanje zašto sebe ne bih video kao predsedničkog kandidata bila je pre svega provokacija ostalim kolegama u opoziciji“, objasnio je Obradović, ali je istovremeno ukazao da se stvorila potpuno nerazumljiva fama u javnosti da predsednici stranaka nisu dobri kandidati.

Za Obradovića je to besmisleno, jer se, kaže, očekuje od nekih ljudi van politike da uđu u politiku i „da nas vode“.

„Meni je veoma naivno čekati tog idealnog protivkandidata Vučiću koji će doći iz redova uglednih nestranačkih ličnosti, a na neki način negirati mogućnost da predsednički kandidat bude neko od lidera opozicije”, rekao je Obradović.

Obradović je, govoreći o izbornim uslovima, ocenio da je tekst zaključaka evroparlamentaraca bolji od prvog papira koji su poslali, ali da nema dobrih kontrolnih mehanizama, jer, kako kaže, u dva najkonretnija dela, a to su formiranje Privremenog nadzornog tela i širi sastav RIK-a vlast može da preglasa opoziciju.

Na pitanje da li ga je iznenadilo to što je deo opozicije napustio razgovore sa evroparlamentarcima, Obradović kaže da ga je iznenadilo to što se radi o predstavnicima proevropske opozicije koji su „sve karte stavili na dolazak delegacije Evropskog parlamenta, a nije imala spreman rezervni plan“.

„Najlakše je napustiti dijalog, ali šta vam je alternativa? Što se mene lično tiče, pred nama su dva puta. Jedan je da damo svoje predstavnike u ova dva tela i da se tamo, iako ćemo biti u manjinskom položaju, borimo za poboljšanje izbornih uslova i samim tim izađemo na izbore, a druga opcija je da izađemo na ulice i da pregovore sa vlastima nastavimo na protestima“, poručio je Obradović.

Obradović poručuje i da bojkot, pogotovo pasivni, za Dveri nije opcija, navodeći da se za prethodnih 30 godina nije dogodilo da je bojkot dva puta zaredom bio korišćen kao sredstvo.

„Ono što sam postavio kao dilemu i na Predsedništvu i Glavnom odboru Dveri koji nas očekuju do kraja septembra i početkom oktobra jeste da izaberemo između ta dva puta. Želim da čujem šta kaže struktura, a ono što mene tu zabrinjava jeste imamo li mi partnere i za jednu ili za drugu opciju”, pita se Obradović.

Kaže da mu se čini da ostatak opozicije jednostavno nema nikakvu ideju šta i kako dalje.

“Izgubili smo godinu dana od kad je bojkot završen, nismo do sada imali ozbiljne zajedničke akcije protiv ove vlasti i zaista sam sumnjičav da li ćemo imati bilo kakvu ozbiljnu saradnju i u ovih šest meseci do tih nastupajućih izbora”, prokomentarisao je Obradović.

Lično je, kaže, bliži razmišljanju da Pokret Dveri, ako do kraja septembra, nema odgovora iz opozicije mora svoju sudbinu da rešava sam i ne sme više ikoga od 1. oktobra da čeka, već da donosi odluke o tome kako će samostalno funkcionisati u ovom periodu.

„Mi ne možemo više da se pouzdamo u bilo koga niti da svoju sudbinu vezujemo za bilo koji blok koji je u ovom trenutku neizvestan“, rekao je on.

U slučaju da do izbora dođe do nekih kvalitetnih razgovora i mogućnosti da se napravi šira predizborna koalicija ili da se ide ka zajedničkom predsedničkom kandidatu Dveri, kaže Obradović, neće biti smetnja tome.

Lider Dveri kaže i da je dokument na kome se radi u parlamentu, bez posrednika, bolji od zaključaka koji su predstavili evroparlamentarci, jer u njemu, ocenjuje, ima konkretnih stvari, ali će odluka o potpisivanju sporazuma na tom koloseku zavisiti od toga da li će biti konkretnih pomaka u medijima i mehanizma za kontrolu izbornog procesa.

Odgovarajući na pitanje ko su bliži potencijalni partneri za Dveri – patriotske stranke ili nekadašnji Savez za Srbiju, Obradovih kaže da je više puta govorio o potencijalu za formiranje patriotskog bloka.

“Tu Pokret D JB svakako figurira kao jedan od naših potencijalnih saradnika, ali nisu jedini”, rekao je Obradović i dodao da oni nisu nikom zatvorili vrata.

Komentarišući izlazak Narodne stranke koja je bojkotovala izbore na lokalne izbore u Negotinu, Obradović kaže da smatra da ne treba učetsvovati na bilo kojim izborima pre nego se završi dijalog o poboljšanju izbornih uslova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar