Boško Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da taj pokret ostaje veran "Sporazumu sa narodom" i saradnji unutar opozicije u zajedničkom poduhvatu političkih promena. On je, međutim, napomenuo da je potreban novi iskorak za Dveri kako bi se osamostalili od drugih u udruženoj opoziciji.

„Bićemo tu za sve vidove protesta protiv nedemokratske vlasti i zajedničke borbe za slobodne i poštene izbore, poštovanje ustavnosti i zakonitosti, slobodu medija… U tom smislu, udruživanje srpske opozicije vidimo kao jedini način za smenu kriminalnog režima na vlasti, jer niko od nas samostalno to ne može da izvede“, rekao je Obradović u intervjuu za portal Srbin.Info, saopštio je pokret Dveri.

On je rekao da smatra da to nije dovoljno i najavio da će na sledećoj sednici Predsedništva predložiti jedan novi iskorak za Dveri.

„Mi treba na neki način da se osamostalimo od drugih u udruženoj opoziciji u promociji svog političkog programa, jer je jedinstven i razlikuje se od drugih“, rekao je Obradović.

On je naveo da se Dveri razlikuju po svojim političkim idejama i od vlasti i od opozicije i misli da treba da deluju mnogo samostalnije u budućnosti.

„To ni na koji način ne dovodi u pitanje našu saradnju u opoziciji niti međusobnu toleranciju i uvažavanje drugačijeg mišljenja, već znači našu obavezu da građanima ponudimo ideološku i programsku alternativu u odnosu na aktuelnu vlast“, rekao je Obradović.

Kazao da ono oko čega se slažu u opoziciji to treba zajedno i da sprovode, a na prvom mestu je to saradnja oko smene aktuelne vlasti.

„To, međutim, nije dovoljno. Mi već sada moramo da pokažemo na našem primeru kako će izgledati budući politički sistem u kome će vladati sloboda govora i parlamentarna kultura debate, sa uvažavanjem drugačijeg mišljenja i bez progona neistomišljenika“, rekao je Obradović.

Smatra da „današnja srpska opozicija treba da bude vežbaonica za Srbiju posle Vučića“.

O vakcini protiv kovida-19

Obradović je ocenio da je nabavka vakcina protiv kovida-19 iz inostranstva prvorazredno pitanje zdravstvene bezbednosti nacije i o tome ne može da odlučuje jedna vlast za koju kaže da postoji veoma ozbiljna i opravdana sumnja u vezi sa kriminalizacijom ekonomije, društva, sudova i zakonodavne vlasti i „u kojoj se njeni najistaknutiji članovi bave švercom oružja, droge, ljudi ili proneverama u javnim nabavkama poput kupovine respiratora, maski i druge zaštitne opreme“.

„Građani Srbije ne smeju biti pokusni kunići svetskih farmaceutskih eksperimentatora, lobista i ekstraprofitera, niti iko sme biti prisiljavan na vakcinaciju ili kažnjavan u slučaju da je odbija na svoju odgovornost“, rekao je Obradović.

On je rekao da zbog loših ranijih iskustava u vezi nabavke vakcina iz inostranstva Dveri traže uključivanje javnosti, široku javnu raspravu u vezi sa ovim i dodatnu superviziju eventualnih odluka i procedura.

„Ne vidim kako se može više bilo šta verovati Vučiću, Lončaru i Кonu? Uostalom, ovo nije tema za političare, već tražimo da čujemo glas struke mimo kompromitovanog Кriznog štaba“, rekao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare