Boško Obradović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Komentarišući prijavu koju je pokret Dveri podneo protiv Fakulteta društvenih nauka, lider tog pokreta Boško Obradović je za Nova.rs rekao da će eventualna reakcija Prosvetne inspekcije pokazati da li državni organi štite "privatni SNS fakultet u nezakonitim radnjama".

Prema njegovim rečima, nadležni u prosveti bi morali i bez prijave Dveri da preispita poslovanje Fakulteta društvenih nauka, koje je ocenio kao protivzakonito.

„Zar to nije osnovni posao inspekcije u sferi visokog obrazovanja: da proveri da li neka visokoškolska ustanova upisuje studente i održava nastavu, a da nema uverenje o akreditaciji ustanove i studijskih programa, i da na taj način direktno krši Zakon o visokom obrazovanju? Pošto to oni nisu sami uradili do sada po službenoj dužnosti, podneli smo prijavu koja ih dodatno obavezuje i koja će jasno pokazati da li nadležni državni organi definitivno štite privatni SNS fakultet u nezakonitim radnjama“, ističe Obradović, dodajući da je situacija sa FDN dokaz da koliko je obrazovanje u Srbiji urušeno i poniženo.

PROČITAJTE JOŠ...

„Srbijom su zavladale kupljene diplome i plagirani doktorati. Nakon što je SPS imao Megatrend kao svoj privatni univerzitet za kupoprodaju lažnih diploma sada i trenutno najveća vladajaću stranka — SNS želi da ima svoj Megatrend 2 i da ne zavisi od drugih. Jedini izlaz iz ove situacije jeste da nova vlast nakon pada vladajućeg režima preispita sve diplome i doktorate zaposlenih u javnom sektoru i zabrani rad svih lažnih fakulteta koji se bave privrednim i akademskim kriminalom. Tek tada će ponovo biti uveden red u sferu obrazovanja, a akademska znanja i zvanja biće ponovo na ceni. Ovo je posebno bitno kao jedan od način da zaustavimo odlazak mladih i visokoobrazovanih iz naše zemlje, jer je pored materijalne nemaštine nepravda i negativna selekcija najveći su razlog njihove emigracije“, poručio je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare