Foto:shutterstock; Filip Krainčanić/Nova.rs;Valeria Mongelli / AFP / Profimedia; ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia;

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Mimoza Kusari-Ljila, rekla je da je francusko-nemački predlog za rešenje Kosova, podeljen u dve faze. Ona je ove detalje iznela u raspravi koju je organizovao Demokratski institut Kosova. Osim toga najavila je da je pitanje sati kada će odluka o tablicama biti doneta.

„U novembru je došlo do procesa koji je dobio vrlo malo pažnje u Srbiji ili u drugim zemljama koje možda ne osećaju njihov uticaj, ali na Kosovu je to bio veliki korak napred. Ono što je još izašlo u istom periodu je evropski plan, moram da vas ispravim da imamo kontinuirane zahteve nemačke i francuske vlade i naravno EU da ovaj plan nije francusko-nemački plan, već evropski plan i to uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i sadržaj ovog plana, iako je držan podalje od očiju javnosti, u stvari su postojale neke informacije, komponente plana koje su izašle na javno mnjenje, ali šta mogu da vam kažem danas ovde, u suštini, plan sadrži konačno rešenje, opšti proces normalizacije podeljen u dve faze“, rekla je ona u diskusiji koju je organizovao Demokratski institut Kosova.

Prema njenim rečima, prva faza ovog plana, koju su podržale i SAD, sadrži pitanja koja su ostala otvorena, ali ne uključuje „međusobno priznanje dve države“.

Ona je potvrdila da su premijer Kosova Aljbin Kurti i zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi već počeli da komentarišu ovaj plan, koji su nazvali prilično ozbiljnim.

„A prva faza je faza koja se bavi svim pitanjima koja su ostala otvorena i, naravno, unapređenjem međunarodnog subjektiviteta Kosova. Ali ne sadrži međusobno priznanje. Druga faza je faza koja dalje ima za cilj priznavanje, naravno i punu normalizaciju, a u ovom dokumentu, u ovom predlogu, naravno, Kosovo nije ostalo ravnodušno, imaju ili zadržavaju pravo da daju svoje komentare koje su već imali prosleđen predlagačima, odnosno zemljama koje su uključene preko emisara ali i posredniku Evropske unije“, rekla je Kusari Lila.

PROČITAJTE JOŠ

Napomenula je da druga faza sadrži elemente konačnog sporazuma.

„Plan sadrži konačno rešenje podeljeno u dve faze. Prva faza ne sadrži međusobno priznavanje… Druga faza ima za cilj punu normalizaciju. U ovom predlogu Kosovo nije ostalo ravnodušno, čuli ste da su zamenik premijera Besnik Bislimi i premijer Aljbin Kurti rekli da je to ozbiljno, ali odbijaju da daju elemente koje su već prosledili“, naglasila je Kusari-Lila.

Ona je rekla i da je dobila informaciju da je rešenje pitanja registarskih tablica veoma blizu i da je reč, praktičlno, o satima.

„Što se tiče sporazuma o registarskim tablicama, obaveštena sam da ga shvataju veoma ozbiljno i da je došlo do razmene između Bisljimija i posrednika EU. Verujem da je pitanje sati, ako ne i dana, da je ostalo malo do izlaska rešenja”, rekla je ona. Kusari.

BONUS VIDEO: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar