Foto: ProGlas

Uprkos velikoj hladnoći, nekoliko stotina Lozničanki i Lozničana okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave, gde je na ulici održana još jedna tribina inicijative ProGlas, saopštila je ta inicijativa.

Kako su saopštili, obratile su se glumice Svetlana Ceca Bojković i Vesna Čipičić, kao i novinarka Biljana Stepanović, kojima su građani u ogromnom broju prilazili nakon tribine i sa njima razgovarali.

„Cela ova situacija u kojoj se mi nalazimo je nadrealna. Ja sam bila mlada novinarka devedesetih, kada smo se u Beogradu, kod česme, skupljali i borili protiv zla koje je nailazilo. Tada sam bila mlada i mislila da se to dešava tada, i da dolazi bolji život. 30 i nešto godina posle toga, ja imam 59 godina i stojim nasprad zgrade Grada Loznice, u decembru mesecu, zajedno sa svima vama, dok se smrzavamo. I šta mi hoćemo? Hoćemo opet samo slobodu i da živimo kao ljudi“, poručila je Stepanović na otvaranju tribine, čije održavanje nije bilo moguće u zatvorenom prostoru.

Biljana Stepanović Foto: ProGlas

Glumica Vesna Čipčić govorila je prvenstveno o mladima, skrećući pažnju na to da tokom samo jedne pozorišne predstave koja traje sat i po vremena, petoro mladih napusti Srbiju, te da kao društvo ne smemo dopustiti da nam mladost i pamet odlaze.

Vesna Čipčić Foto: ProGlas

„Ja sam kao učiteljsko dete svojevremeno, kad su bili oni izbori u vreme Miloševića, bila na jednoj strani, a moji roditelji na drugoj. Nije bilo prijatno u kući. Oni su ostali i dalje na jednoj strani, ja sam ostala na drugoj. Tad kad su prošli izbori rekla sam: slušajte, mama, tata – jednog dana kada budem majka, ja ću pitati svoje dete za koga da glasam“, poručila je Čipčić.

Foto: ProGlas

„Na početku nas je bilo 14, a sada nas je više od 173.000. Svi smo mi ProGlas i biće nas još više do kraja ovih naših tribina. U tome je velika snaga. To je pokušaj da probudimo ne samo svest kod građana, već da im damo ohrabrenje. Strah se leči udruživanjem ljudi koji su ugroženi“, poručila je Svetlana Bojković.

Svetlana Bojković Foto: ProGlas

Naredna tribina ProGlasa biće sutra u Nišu, od 12 časova, a potom u ponedeljak u Šapcu, od 18 časova.

Pročitajte još

Iza inicijative “ProGlas” stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo više od 173.000 građana, među kojima i nekoliko desetina javnih ličnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar