Foto:Screenshot/RTK/Pink

Dok su širom Srbije trajali građanski protesti, Radio televizija Kragujevac (RTK) je reemitovala program ‘‘ružičaste televizije", a uključenjem u program Pinka, građani su na svojoj lokalnoj televiziji mogli da gledaju prenos razgovora Aleksandra Vučića sa meštanima sela Gornje Nedeljice i analitičare u studiju. Zbog ovakvog programskog sadržaja, reagovao je Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu.

Oni su ukazali na neprofesionalno i politički pristrasno izveštavanje RTK, koja se finasira iz budžeta grada novcem svih građana. U Narodnoj stranci se pitaju da li uredništvo ove medijske kuće, funkciju gradske televizije razume kao favorizovanje vladajuće političke garniture nauštrb zadovoljenja javnog interesa građana.

Dodaju da je veliki broj Kragujevčana, blokadom ulice izrazio protivljenje zbog neustavnog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, a da gradska televizija, iako dobija novac svih građana, nije valjano, niti objektivno i pravovremeno izveštavala o tom protestu.

Kragujevac protest
Protest u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ukoliko već favorizuju jednu političku opciju, koja je pobornik realizacije projekta ‘Jadar’ pod okriljem kompanije Rio Tinto i spornih zakona, elementarna novinarska etika nalagala bi da se na RTK čuje i reč od strane kompetetnih stručnjaka sa univerziteta, uglednih pravnika, članova SANU i drugih organizacija koje u kontinuitetu ukazuju na strašne i negativne posledice po čitav ekosistem, koje ovaj projekat i ovi zakoni nose sa sobom. Nastavkom ovakve uređivačke politike, gradska televizija koju finansiraju svi građani Kragujevca, sa iznosom od 50 miliona dinara godišnje, staje rame uz rame sa Javnim servisom, koji nije dozvolio emitovanje spota „Rio Tinto“ i politički pristrasno izveštava o ovoj, za sve nas, nasušnoj temi“, zaključili su u Narodnoj stranci.

BONUS VIDEO: Italijanska televizija Rai 3 o protestima u Srbiji

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare