Foto: Nova.rs

Novosadske nevladine organizacije skreću pažnju javnosti da izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu u potpunosti protiču u nedemokratskoj atmosferi.

Na ovim, pre svega nestranačkim i građanskim izborima, vladajuća partija, Srpska napredna stranka i njeni aktivisti, ugrožavaju kandidature nezavisnih građanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima, što je garantovano svakom građaninu zakonima i propisima Republike Srbije. Kako svedoče nezavisni kandidati i mnogi birači, aktivisti SNS-a svoju beskrupuloznost pokazuju na svakom koraku.

U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim „plenom“. Jedan nezavisni kandidat je danas fizički napadnut od
pristalica Srpske napredne stranke, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali građanima za koga da glasaju.

Štaviše, funkcioner SNS-a i član gradskog veća, Milovan Amidžić, prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, kada je kao javni funkcioner javno izrazio svoj stav da se nada da
će SNS pobediti u svim mesnim zajednicama u kojima se održavaju izbori, čime je pribavio korist za stranku čiji je član. Takođe, građani i nezavisni kandidati su konstatovali da su izborne komisije, koje su formirale mesne zajednice, delile pozive za glasanje na ovim izborima samo na teritorijama onih mesnih zajednica gde nije bilo nezavisnih
kandidata.Novosadske nevladine organizacije osuđuju ponašanje novosadske vlasti i većinske partije u njoj, kojim je pokazala svu netrpeljivost prema građanima koji su se ohrabrili da se organizuju kao nezavisni i nestranački kandidati. Iako je sve vreme pokušavala da ih poveže sa opozicionim partijama i na taj način ih diskvalifikuje već dobro poznatim sredstvima, u tome nije uspela. Ovakve namere smatramo otvorenim napadom vlasti i vladajuće partije na građane i civilno društvo, kao i grubim kršenjem njihovih prava na neposredno učestvovanje u mesnoj i lokalnoj samoupravi.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić, Grupa za konceptualne politike, Savez antifašista Vojvodine, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Vojvođanska politikološka akademija i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare