Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz izjavio je da bi promena spoljne politike, onako kako je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, vodila Srbiju u samoizolaciju i katastrofu.

Šormaz je kazao da je i dosadašnja spoljna politika Srbije bila pogrešna i da zbog toga već dve godine imamo zastoj u evropskim integracijama.

„Juče nam je na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta jasno poručeno da neće biti nastavka evrointegracija dok se u potpunosti ne usaglasimo s bezbednosnom i spoljnom politikom Evropske unije. Ako se sprovede najava predsednika Vučića da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije, to će nas odvesti u samoizolaciju, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog veka“, naglasio je Šormaz.

Pročitajte još...

Rekao je da bi Srbija izbegla samoizolaciju, morala bi odmah da uvede sankcije Rusiji i da aplicira za prijem u NATO.

Šormaz je dodao da je nedopustivo bilo to što predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama sinoć nisu glasali za rezoluciju o saradnji UN sa Savetom Evrope.

„Naši predstavnici nisu bili u sali kada se na Skupštini UN glasalo o usvajanju rezolucije o saradnji UN i Saveta Evrope. Za tu rezoluciju je glasala čak i Kina, a mi smo se svrstali s Rusijom, Severnom Korejom, Sirijom, Belorusijom, Burkina Fasom i Turkmenistanom. Takve odluke srpske diplomatije su detinjaste i nerazumljive“, ocenio je funkcioner SNS-a.

Šormaz ističe da bi Srbija s Prištinom što pre morala da implementira Briselski i Ohridski sporazum i tako otvori put ka članstvu u EU.

„Dužnost političara je da rade u interesu države i naroda. Ako se sprovede Vučićeva najava o promeni spoljne politike, a ja ne mogu da verujem da će da se sprovede, Srbija će biti odvojena od Evrope i SAD. To nije interes građana. Političari moraju da gledaju sadašnjost i budućnost, a samo budala pravi greške koje su pravljene i u prošlosti“, ocenio je Šormaz.

Podsetio je da se Srbija potpisivanjem Briselskog sporazuma obavezala na konačan pravno-obavezujući sporazum s Prištinom.

„Prvo smo naredili da Srbi napuste institucije na severu Kosova, a onda se žalimo što nas Albanci napadaju. Pa, ne bi nas napadali da imamo 600 srpskih policajaca na severu kao što smo ih imali do novembra prošle godine. Postavlja se pitanje kako Srbi u šest opština južno od Ibra žive normalno s kosovskim pasošima, ličnim kartama i registarskim tablicama, a u četiri opštine na severu Kosova ne mogu“, naglasio je Šormaz i naveo da očigledno nešto drugo stoji iza problema Srba na severu Kosova.

Komentarišući glasanje u Savetu Evrope, kada je prihvaćena aplikacija Kosova za članstvo, Šormaz je rekao da su za Kosovo glasale i članice Open Balkana, Severna Makedonija i Albanija.

„Severnu Makedoniju i Albaniju koje su s nama u Open Balkanu niko ne spominje, a hoćemo da Grčkoj, Ukrajini i Moldaviji uvodimo kontramere zbog toga što su na Savetu Evrope bile uzdržane po pitanju prijema Kosova. To su veoma loše dnevno-političke odluke srpskih vlasti. Kada bi se najavljena nova strategija u spoljnoj politici donela na osnovu ovoga što se danas radi, to bi bila katastrofa za Srbiju“, zaključio je Šormaz.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak promenu spoljne politike, rekavši da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

„U svojoj spoljnoj politici ćemo voditi računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili obavezani da poštujemo njihov. To će biti ne beznačajne promene u našoj politici, ne tektonske, ali dubinske i suštinske“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare