Foto:Screenshot/Instagram/avucic

Prvi im je zabranjen - napravili su drugi. Ako ne može jedno dete u predizbornom spotu - mogu dva.

Jedva da je prošlo četiri dana od kako je REM zabranio emitovanje predizbornog spota Srpske napredne strane u kojem Aleksandar Vučić obećava devojčici da će joj vratiti tatu iz Nemačke, a već se pojavio novi.  Ovaj put, sa dvoje dece.

Sada nema skupih lego kockica, gradnje puteva, pruga, razgovora o budućnosti i povratku svih očeva iz inostranstva.

Samo gumene bombone i keks na stolu, dvoje roditelja iz Aleksandrovca i dvoje male dece. I priča o vantelesnoj oplodnji koja im je omogućila da postanu roditelji, uz obećanje predsednika da će država dati još više novca za novorođenu decu.

Foto:Screenshot/Instagram/avucic

„Mislim da ovaj spot pokazuje da u ovoj zemlji nema poštovanja zakona, da predsednik koji bi trebalo svojim primerom da pokazuje građanima kako se gradi i poštuje sistem, radi sve da ga uruši i da ovu zemlju i njene građane ponizi“, kaže za Nova.rs psiholog Ana Mirković.

Spot sa detetom koji je zabranjen je, kaže, imao svoju funkciju, a to je da se stvori privid poštovanja zakona, da građani dobiju informaciju da i predsednikovu stranku neko moze da prekori i kazni.

„Ovaj spot u kome je dvoje još mlađe dece pokazuje da će on i oni raditi sve što požele, onako kako žele i kada požele, bez obzira na sve“, ističe Ana Mirković.

Dodaje da jedva čeka reakciju REM-a na ovaj spot.

„Roditelji koji su pristali da svoju decu eksponiraju na ovaj način su tek, u najmanju ruku, čudni. Na ovaj način su zauvek obojili svoju decu, stavili ih u kontekst političke partije i veliki teret na njihova mala leđa. Prolazna je svaka vlast, a ta deca će nositi celog života teret jedne političke opcije o čijim će se namerama i delima mnogo pričati u budućnosti“, zaključuje naša sagovornica.

Država plaća vantelesnu od 2006.

Zanimljivo je, inače, da stranka pravi predizborni spot u kome se naglasak stavlja na vantelesnu oplodnju koju finansira država. Finansiranje vantelesne oplodnje za parove u Srbiji postoji od 2006. godine, pre nego što je SNS došao na vlast. Ova tema bila je aktuelna i pre – Vučić je još letos najavljivao da će  država za pronatalitetnu politiku u narednom periodu odvojiti oko 500 miliona evra, kao i da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji, bez obzira na broj pokušaja.  Parovi u Srbiji imaju trenutno pravo na tri besplatne veštačke oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

I dok se na Fejsbuk stranici SNS i dalje na naslovnici „vrti“ zabranjeni spot, novi je plasiran na Instagram nalogu samog predsednika Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

„Oduvek smo želeli da imamo decu. Na žalost prirodnim putem to nije bilo  moguće. Pokušavali smo, trudili se, ali bezuspešno. Za postupak vantelesne oplodnje prijavili smo se o trošku države“, kaže majka Milena Đurđević iz Aleksandrovca.

„Uložićemo u povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, biomedicinski potpomognutu oplodnju“, pojavljuje se i predsednik Srbije, u spotu prikazan kako se zdravi sa pristalicama stranke na predizbornom skupu.

„Danas smo srećni roditelji devojčice i dečaka. I sve o čemu smo maštali ostvarilo se. Voleli  bismo da imamo i treće dete. Mi danas znamo da je to moguće“, kaže Milena.

„Znamo da predsednik  misli na nas, zato imamo nadu, jer imamo šansu da proširimo porodicu“, dodaje Vladica Đurđević…

Foto:Screenshot/Instagram/avucic

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram