Foto: Printscreen AP/Video

Pokret za odbranu Kosova i Metohije najavio je za sutra u 12.01 novi protest u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog toga što Srpska lista i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu ispunili njihove ranije zahteve.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojša Jović rekao je za portal Kossev.info da će protest biti održan kod spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Mitrovice.

On je dodao da je povod za novo okupljanje to što Srpska lista i Vučić nisu ispunili zahteve koji su postavljeni na prethodnom protestu, 8. januara.

Na prethodnom protestu učesnici su od kosovske vlasti, međunarodne zajednice i Beograda zatražili uključivanje lokalnih Srba u odlučivanje o sopstvenoj sudbini, povlačenje Kosovske policije sa severa Kosova, zatvaranje specijalnih baza, oslobađanje uhapšenih Srba.

Zatraženo je i izuzeće albanskih sudija u procesima u kojima se sudi Srbima, vraćanje pravosudnog i policijskog sistema pod Unmikom, formiranje srpskih institucija, ali i obustava pregovora dok ovi zahtevi ne budu ispunjeni.

BONUS VIDEO: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici protiv Aleksandra Vučića