Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokret "Novi 6. oktobar“ pruža punu podršku protestima koje ovih dana organizuju advokati u vezi sa troškovima obrade kredita, kao i štrajku koji najavljuju u slučaju neispunjenja njihovih zahteva.

Pitanje koje su advokati pokrenuli je samo deo jednog od najvećih problema sa kojima se Srbija danas suočava: nezakonit i nemoralan uticaj izvršne vlasti na sudsku vlast čime je ona izgubila samostalnost, a podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je inače osnov svakog demokratskog poretka, se izgubila, navodi se u saopštenju „Novog.6. oktobra“.

Kritike koje stižu na račun Srbije iz EU i SAD već godima najviše se fokusiraju upravo na odsustvo vladavine prava i istinske podele vlasti, čime se režimu u Srbiji šalje jasna poruka da Srbija nije pravna i demokratskta država.

Problem koji su advokati izneli u vezi sa pitanjem obrade kredita ipak je samo jedan deo mnoštva problema koji postoje u pravosuđu, navode u pokretu „Novi 6. oktobar“, podsećajući da  već više od godinu dana iznose činjenicu o učešću pojedinih sudija u trgovini decom, starateljstvima, hraniteljstvima i usvojenjima, u čemu imaju podršku dela sistema socijalne zaštite.

„Deca se po nalogu izvršne vlasti ili putem korupcije oduzimaju političkim protivnicima režima, a pre svega siromašnim građanima Srbije“, napominju u tom pokretu i dodaju da „kriminalizovani delovi sistema socijalne zaštite, ali i sudije koje učestvuju u ovoj trgovini na njoj dobro zarađuju i to na onome što nam je najsvetije: našoj deci.“.

To je, kako kažu, možda najnemoralnija delatnost u koji je uključen i deo sudske vlasti te zato i insistiraju na tom pitanju, dodajući da „uloga predsednice VKS tek treba da postane jasna u narednim nedeljama i mesecima“.

Nereagovanje tužilaštava na najteže oblike kriminala u kojoj učestvuju delovi izvršne vlasti (Jovanjica, Jagodona, Krušik, Aseko itd.) su, kako navode, zajedno sa pokrenutim pitanjem odnosa sudske vlasti prema bankama i trgovini decom deo navedenog problema kriminalnog uticaja izvršne na sudsku vlast.

Zato u „Novom 6. oktobru“ traže od advokata i ostalih građana koji protestvuju da listu svojih zahteva proširi na pitanja trgovine decom i neprocesuiranja najtežih oblika kriminala, kao i teška zataškavanja disciplinskih postupaka protiv sudija od strane VSS, uključujući i najteže prekršaje zbog kojih je predviđeno momentalno razrešenje sa sudijske funkcije. Na ovaj način advokati bi dali ključni doprinos evuluciji Srbije iz autokratske u pravnu državu.

Istovremeno, osuđuju jučerašnje kritike upućene advokatima od strane Ministarstva pravde, navodno zato što advokati i građani „na ulici“ vrše priitisak na „nezavisno sudstvo“.

„Prvo, sudstvo je sve osim nezavisno, a ministarka pravde, Maja Popović, kao kadar BIA, to veoma dobro zna. Drugo, šta osim ‘ulice’ ostaje advokatima i ostalim građanima Srbije ako ne postoji vladavina prava?“, zaključuje u saopštenju „Novi 6. oktobar“.

BONUS VIDEO: Protest advokata u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare