Nebojša Novaković / FOTO: Screenshot

"Juče je Vlada donela odluku da se cena PCR testova na sopstveni zahtev građana podigne za čak 50 procenata! Ovo je i više nego skandalozna odluka, jer je svima jasno kakve posledice nosi. U državi u kojoj se kontakti ne testiraju, već pristup PCR testu imaju samo oni koji imaju razvijene simptome i koji uspeju da izdrže višesatno čekanje u redu, mnogi su sami plaćali testove kako bi bili sigurni da ne ugrožavaju članove svoje porodice, kolege i prijatelje. Sada to više neće biti u mogućnosti da čine i bićemo još manje bezbedni nego do sada, a mene samo zanima zašto. Kome ovo ide u prilog? Građanima Srbije sigurno ne", izjavio je Nebojša Novaković, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu.

Kako se navodi u saopštenju DS, ta stranka zahteva da se povuče odluka o promeni cene PCR testiranja, kako za domaće, tako i za strane državljane, barem dok Vlada Republike Srbije ne objasni građanima zašto testiranje čija je cena već više puta dovođena u pitanje mora dodatno da poskupi.

Demokrate navode da je premijerka nedavno izjavila kako država Srbija testira dnevno oko 20.000 ljudi i da je to testiranje košta 700.000 evra. Čak i da su u pitanju isključivo PCR testovi i da nije urađen nijedan jedini test na lični zahtev koji građani sami plaćaju, što nije slučaj, jedno testiranje koštalo bi 35 evra, piše u saopštenju.

Prema podacima dostupnim na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, PCR test košta svega oko 8 evra, što znači da u Srbiji dezinfekciona sredstva i ljudski rad koštaju 27 evra po testu, što je cifra koja je, u najmanju ruku, diskutabilna, kažu u DS.

„Umesto da premijerka i Krizni štab objasne građanima Srbije kako se troši novac iz budžeta, dodatno se povećava već ozbiljna cena testova. Kakvi su to troškovi zbog kojih država traži čak 75 evra za domaće državljane i 150 evra za strane državljane, ako znamo da test košta oko 8 evra? Negde postoji problem i građani Srbije zaslužuju da dobiju objašnjenje“, zaključio je Nebojša Novaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare