Borislav Novaković i Miloš Vučević
Borislav Novaković i Miloš Vučević Foto: N1/Nenad Mihajlović

Borislav Novaković, predsednik odbora Narodne stranke u Novom Sadu, rekao je da Generalni urbanistički plan Novog Sada, koji će se uskoro naći na dnevnom redu gradske skupštine, ima vidne manjkavosti. On je nazvao gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića - "marionetom krupnog kapitala".

On se oglasio povodom izjave gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, koji je rekao da će se novi GUP naći na dnevnom redu gradske skupštine tokom juna ili jula meseca

„Način na koji Miloš Vučević obrazlaže i promoviše GUP vidljivo je pojednostavljivanje i neznanje značaja i funkcije ovog dokumenta. GUP nije samo najznačajniji planski dokument i orijentir za urbaniste i investitore, kako problem sagledava gradonačelnik, nego studija koja definiše ključne procese u životu grada, koji oslobađaju i podstiču razvojne potencijale Novog Sada.U novom GUP-u ne postoji nijedna ideja, niti predlog, kako urbani život grada urediti načinom koji donosi novi kvalitet – Novi Sad se gradi, ali se ne razvija. Građevinski se širi, ali se urbano ne uređuje“, navodi Novaković.

Pročitajte još...

On je naveo da „urbanistička dimenzija novog GUP-a ne nudi nijedan kreativni pomak“, kao i da se iz dokumenta vidi da se urbanizam sveo na građevinsku ekspanziju i stanograđevinsku metastazu grada.

„Novi Sad je postao grad po meri investitora. Centralne odrednice novih urbanističkih planova su visoka spratnost i nivo izgrađenosti objekata, a ne sadržaji koji život u našem gradu čine funkcionalnijim i ugodnijim. Investitori dobijaju, a građani gube. Profit je progutao ideju humanog urbanog života. Treće – Sve što je opozicija govorila o projektu „Novi Sad na vodi“, pokazalo se kao potpuno tačno“, apostrofira Novaković.

On naglašava da su sva planska dokumenta, do dolaska SNS-a na vlast. predviđala razvoj sporta, turizma i rekreacije na potezu Ribarsko ostrvo, Mornarica, Brodogradilište, Kamenička Ada i Šodroš.

„Ovim planom se na najlepšem delu dunavske obale planira gradnja zgrada izrazito visoke spratnosti. To je plan kojim će priobalje biti obesmišljeno gradnjom tajkunskog naselja. Oni koji budu mogli da plate od 4.000 – 7.000 evra po m2 u zgradama koje će potpuno uzurpirati obalu, imaće pogled na Dunav i Frušku goru. Mi, ostali smrtnici, gledaćemo to prostačenje, poseljačenje i ubijanje duha ovog grada“, poručuje on.

Četvrta manjkavost, prema rečima Novakovića, vidljiva je na prostoru Brodogradilišta, koje je, kako kaže, u vlasništvu kompanije Galens. On kaže da je tu predviđena gradnja zgrada od 20 spratova.

„Dakle, koruptivna veza između gradonačelnika Vučevića i vlasnika ove kompanije Nebojše Petrića potpuno je očita. Kad Galens 2017. godine kupuje objekte Brodogradilišta, to je potpuno bezvredna parcela, koja se nalazi u koritu reke, bez mogućnosti bilo kakve stanogradnje. Kupovina ove parcele je bila isplativa jedino uz dogovor gradske vlasti i vlasnika ove kompanije – da se u dogledno vreme isplanira i izgradi nasip oko Brodogradilišta, koji bi ovo „vodno“ pretvorio u građevinsko zemljište. Posao za tužilaštvo i policiju je da ispita kako se Galens i gradski oci uopšte usuđuju da grade na zemljištu koje nije Galensovo. Naime, kupujući Brodogradilište, Galens je postao vlasnik objekata, ali ne i zemljišta.

Ima pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Do ovog trenutka Galens nije uradio konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Utoliko je najveća drskost u novijoj istoriji Novog Sada sadržana u činjenici da je budući izgled zgrada već projektovan, a da osnovni urbanistički planovi nisu ni usvojeni. Marifetluk ne samo da je učinjen, nego se on i ne krije“, podvlači on.

Novaković je pozvao tužilaštvo i policiju da obrate pažnju na, kako kaže, jasan i nedvosmislen primer krivičnog dela „trgovine uticajem“ između kompanije Galens i gradonačelnika Vučevića, kog je nazvao marioneta krupnog kapitala.

„Svako zataškavanje i nečinjenje, takođe je krivično delo“, zaključuje Novaković.

BONUS VIDEO: Šta je to „Novi Sad na vodi“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare