Miloš Vučević, Dan grada Novog Sada, svečana akademija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo” najavilo je da će zbog godina, bolesti i klimatskih i mehaničkih uticaja dotrajala stabla zameniti novim. Najavljena akcija ne bi bila toliko zabrinjavajuća da ovo preduzeće godinama unazad nema zle namere prama novosadskom zelenilu, piše u saopštenju Resornog saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad.

„Naime, „stručni” kadar JKP „Gradsko zelenilo” u velikoj meri je sam doprineo da usled „bolesti i klimatskih i mehaničkih uticaja” nestanu gotovo celi drvoredi. Stabla na novosadskim ulicama žrtve su, pre svega, previše agresivnog orezivanja. Takozvani „topping” odavno je prevaziđen vid kontrole raste krošnje, kojim se maksimalno uklanja drvna masa. Nekada je potrebno i po dve-tri sezone da se ovi goli stubovi ponovo ozelene, što mnoge vrste ne mogu da prežive. Ovako unakažene drvorede dodatno ugrožava to što rastu na veoma ograničenom prostoru, a neretko u neposrednoj blizini cevovoda. Svi radovi i kopanja slabe koren, pa nije čudo što stabla oboljevaju, grane postaju krte i padaju po automobilima“, piše u saopštenju SSP.

Kako dodaju, ovo je posebno zabrinjavajuće u svetlu sve očiglednijih klimatskih promena, jer je poznata uloga zelenila u regulaciji temperature u urbanim sredinama.

„Iako Zelenilo obećava sadnju novih stabala, jasno je da sadnica nema isti potencijal kao drvo staro dvadeset ili trideset godina. Nameće se logično pitanje: zašto su gradske vlasti alergične na hlorofil? Građani nam sugerišu da odgovor možda treba tražiti u ceni kubika drva i javna je tajna da svako posečeno drvo u Novom Sadu završava u furunama lokalnih SNS aktivista i sigurnih glasova. Gradonačelniče Miloše Vučeviću, da li je to istina?“.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o putovanju brzim vozom iz NS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar