Foto: N1

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković saopštio je danas da mladić koji se na izložbi o žrtvama fašističke Racije pojavio sa maskom na kojoj su se nalazila neonacistička obeležja, nije njihov član i da je ta partija "privržena ideji antifašizma".

Novaković je rekao da mladić koji je došao na izložbu sa maskom na kojoj se nalazi keltski simbol, inače zabranjen u mnogim zemljama kao neonacistički – nije član Narodne stranke, niti je to ikada bio.

„Za Narodnu stranku antifašizam predstavlja univerzalnu vrednost, kojoj smo odani smatrajući da su sloboda i tolerancija temelj svake civilizovane zajednice“, naveo je Novaković u saopštenju.

Dodao je da je Narodnoj stranci „iskreno žao“ zbog toga što je „jedan ružan i skandalozan gest stavljen u kontekst koji mu apsolutno ne pripada, odnosno što je iskorišćen za političku borbu“.

„Kao članica inicijative „Vidi, gari, ne može“, u kojoj su okupljene nevladine organizacije, političke stranke i javne ličnosti, Narodna stranka smatra da borba protiv režima Aleksandra Vučića, njegovih saradnika i koruptivnih i štetnih projekata – može biti uspešna jedino ako okupi sve organizacije i pojedince koji drže do civilizacijskih vrednosti i koji su iskreni protivnici politike vlasti koja dramatičnom brzinom uništava našu državu i naš grad“, kazao je Novaković.

Iako zbog maske nije moguće pouzdano identifikovati osobu koja je na izložbi žrtvama fašističke Racije iz 1942. godine u Arhivu Vojvodine, mladić Vukašin Đ. koji se pominje sam je na društvenim mrežama napisao da je u pitanju on.

Na osnovu njegovih statusa i komentara o tom incidentu, jasno je da on ne vidi ništa sporno u tome što se pojavio sa maskom sa „keltskim krstom“ na izložbi posvećenoj žrtvama fašizma.

Simbol „Front“ ili „keltski krst“ bio je poznat kao nacisitički simbol još izmedju dva svetska rata. Taj simbol je veoma široko rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji i globalno. „Keltski krst“ je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije „bele moći“.

Novinari iz Novog Sada koji su izveštavali sa ranijih protesta opozicije u tom gradu sećaju se Vukašina Đ. kao veoma aktivnog među organizatorima protesta.

Na njegovom Fejsbuk profilu moguće je videti još fotografija na kojima ima istu masku, a na istoj društvenoj mreži je objavio i svoje fotografije u maskirnoj uniformi i sa puškom u rukama, za koju se ne može utvrditi da li je prava ili nije.

Među prijateljima Vukašina Đ, pored Narodne stranke je i nekoliko njenih lokalnih odbora i nekoliko opozicionih političara.

Među njegovim prijateljima na Fejsbuku je do juče bio i Borislav Novaković, ali danas više nije.

Beogradski antifašisti objavili su na Fejsbuku i njegovu fotografiju na kojoj maše zastavom Narodne stranke.

Na internetu je moguće pronaći i fotografiju na kojoj je Vukašin Đ. zagrljen sa liderom Narodne stranke Vukom Jeremićem i još nekoliko mladih ljudi, pored štanda u centru Novog Sada, u kampanji za bojkot prošlogodišnjih izbora u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar