Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Evropska komisija prošle godine je predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da usvoje novu Uredbu o baterijama i otpadnim baterijama, koja bi mogla da utiče i na potencijalno vađenje litijuma u Srbiji, ukoliko baterije proizvedene od njega budu plasirane na tržište EU. Uredba, koja će zahtevati od kompanija da se pridržavaju ekoloških standarda u svojim lancima snabdevanja, i dalje je tek u procesu usvajanja.

Ovo je za European Western Balkans potvrđeno iz Evropske komisije, kom se ovaj portal obratio radi dodatnog pojašnjenja stava EU o projektu “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Pročitajte još...

Podsetimo, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je početkom decembra za N1 da je ovaj projekat „veoma dobra prilika za socio-ekonomski razvoj Srbije ukoliko se ispoštuju najviši ekološki standardi“.

“Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će primeniti najviše standarde ekološke zaštite kada je reč o ovom projektu. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama, koje su u potpunosti u skladu sa ekološkim praksama EU“, rekla je tada Pisonero, a prenosi EWB.

Ova izjava, posebno deo o projektu kao dobroj razvojnoj šansi, izazvala je negativne reakcije dela javnosti, a dan kasnije, građani su drugu nedelju uzastopno blokirali puteve, zahtevajući povlačenje spornih zakona.

European Western Balkans u međuvremenu je dobio dodatna pojašnjenja u vezi sa stavom EU oprojektu “Jadar” i njegovom uticaju na životnu sredinu.

Kako je rečeno za ovaj portal iz Brisela, Evropska komisija usvojila je u decembru 2020. predlog Uredbe o baterijama i otpadnim baterijama koja će zahtevati od kompanija koje plasiraju na tržište EU baterije za električna vozila da se pridržavaju standarda vezanih za lance snabdevanja sirovinama, koji pokrivaju glavne društvene i ekološke rizike, kao što je rizik za vazduh, vodu, zemlju i biodiverzitet.

BONUS VIDEO Čačak: I srednjoškolci digli glas zbog litijuma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar