Foto: Promo

Nova stranka je danas pitala vlasti Srbije zašto još nisu potpisale međunarodnu Konvenciju o zabrani kasetne municije iz 2010. godine.

Ako bi potpisala tu konvenciju, Srbija bi iz međunarodnih institucija „veoma lako obezbedila“ novac za deminiranje svoje teritorije od kasetne municije, posejane tokom napada NATO na SRJ 1999. godine, piše u saopštenju Nove stranke.

Posle napada NATO-a, po zvaničnim podacima, više od 100 ljudi je u Srbiji poginulo, a nekoliko stotina su trajni invalidi zbog slučajnog detoniranja kasetnih bombi koje predstavljaju stalnu pretnju i ometaju korišćenje zemljišta.

Potpredsednik Nove stranke, Norbert Cvijanov, rekao je da je kasetna municija iz doba napada NATO-a na SRJ i danas na 2.500.000 kvadratnih metara tweritorije, najviše Niša, Sjenice, Tutina, Užica, Bujanovca, a da je po tome stanje na Kosovu alarmantno.

Cena deminiranja se procenjuje na jedan evro po kvadratnom metru, te da bi se Srbija kompletno deminirala, odnosno da bi se uklonile kasetne bombe, nije potrebno više od 2,5 miliona evra tokom dve do tri godine rada na tome, izračunao je Cvijanov.

Još 2014. godine, osnivač Nove stranke, Zoran Živković, kao poslanik Skupštine Srbije, pitao je zašto Srbija nije potpisala Konvenciju o zabrani kasetne municije, a tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić obećao da će je potpisati, ali to nije učinjeno do sada, skoro sedam godina kasnije, naveo je Cvijanov.

Pošto su od tada sve države regiona potpisale Konvenciju, u saopštenju „Nova stranka pita vojni vrh gde je tu Srbija, kao i da li je kasetna municija zaista neophodna u vojnoj doktrini Vojske i važnija od života i zdravlja gradjana Srbije“.

Nova stranka je ocenila da je nepotpisivanje Konvencije znak da Srbija ne želi da se odrekne tog oružja koje je „isključivo ofanzivno, podmuklo i usmereno protiv civila“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar