Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sednica Skupštine Srbije zakazana je za sutra u 10 časova, kada će poslanici glasati za Izbor Ivice Dačića za predsednika Parlamenta, saznaje Nova.rs.

Ovom sednicom započeće se proces konačnog formiranja rukovodstva Skupštine i Vlade Srbije.

Da podsetimo, SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem odlučio je da formira koncentracionu Vladu u kojoj će učestvovati i SNS i SPAS Aleksandra Šapića, a lider socijalista Ivica Dačić biće novi predsednik Skupštine Srbije.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / bs

Iako je vest o izboru Dačića za predsednika Parlamenta u javnosti dočekana kao svojevrsno „srozavanje“ lidera socijalista, on je rekao da je novo zvanje doživeo kao najveću čast.

„Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji. Zajedno sa predsednikom Republike Srbije i Vladom Republike Srbije, Narodna skupština će dati ključan doprinos razvoju i budućnosti Srbije, uz puno jedinstvo koje obezbeđuje stabilnost i prosperitet zemlje“, poručio je ovim povodom Dačić.

Komentarišući odluku Aleksandar Vučića da Dačića sa mesta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova postavi na čelo Skupštine, analitičari su, međutim, doživeli kao „dalje guranje SPS u ćošak“, kao što je to rekao direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović. 

„Postavljanje Dačića za predsednika Skupštine je samo dalje spuštanje lestvice i lagano guranje SPS ka sve nebitnijoj stranci. Oni gube glasače, podršku u narodu, stranka slabi…“, ocenio je Popović za Nova.rs.

Što se konačnog sastava Vlade tiče, mandatarka Ana Brnabić sinoć je rekla da će u novoj vladi biti značajan broj novih lica, da će je gotovo 50 odsto činiti žene i da će biti formirana do 28. oktobra.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Novi članovi vlade biće poznati u nedelju, nakon sednice Predsedništva SNS, rekla je Brnabićeva u emisiji Upitnik na RTS-u.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare