Foto: Nova.rs, B.P./ATAImages, REUTERS/Ognen Teofilovski, TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ

U nedelju je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave, ali su i Kfor i kosovska policija negirali da su u njoj učestvovali. Sa druge strane, prorežimski mediji izvestili su o “oružanim sukobima” na severu Kosova, a načelnik Generalštaba Milan Mojsilović izjavio je da je dobio “precizan zadatak koji će biti ispunjen”. Vrh vlasti u Srbiji i dalje ćuti o tome ko je, kako i zašto pucao.

U popodnevnim satima u Zubinom Potoku meštani su čuli pucnjavu. Mediji bliski vlasti u Srbiji izvestili su da je došlo do oružanog sukoba i da je “Kurtijeva policija pokušala da ukloni barikadu na alternativnom prelazu”. Navodno, tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i vojnim vrhom, ali nakon toga nije bilo obraćanja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović u kratkom uključenju za TV Pink rekao je da je tema tog sastanka bilo Kosovo i da će zadaci koje je dobio biti sprovedeni.

“Trenutno sam u putu, putujem ka Raškoj, zadaci koje je dobila Vojske Srbije su precizni i jasni i biće u potpunosti sprovedeni i realizovani kao takvi”, rekao je Mojsilović, koji nije otkrio šta se u Zubinom Potoku desilo.

Od kosovske policije čuli smo da nije bilo razmene vatre između njih i bilo koje grupe, dok je Misija KFOR-a saopštila da je da je „čula i videla“ pucnjavu u blizini jedne od svojih patrola u Zubinom Potoku, ali da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Milica Rakić Andrić iz organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice smatra da verovatno Kfor zna ko je pucao. Ona za “Novu” kaže da su meštani i subotu i u nedelju čuli pucnjavu.

“Bilo je pucnjave i ranijih dana. Mogli su se čuti rafali u opštini Zubin Potok. Nije jasno ko je pucao. Dakle, u subotu uveče je bilo izveštaja o tome da je čak i bačena šok bomba i onda je podignuta ta nova barikada, a pojedini mediji su javili da je krenula policija da je uklanja. To je policija kasnije demantovala”, ističe Rakić.

Ona navodi da ima puno prostora za dezinformacije i dodaje da u dinamici između Beograda i Prištine to nije iznenađenje.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

“Nije iznenađujuće da se takve stvari dešavaju, verovatno će i nastaviti da se dešavaju dok se ovde ne reguliše bezbednosna situacija”, kaže Rakić.

Na naše podsećanje da su provladini mediji u nedelju uveče izveštavali o oružanom sukobu, da nas vlast ne obaveštava o čemu se radi, a da je i premijerka ranije upozorila da smo na ivici oružanog sukoba, sagovornica “Nove” navodi da joj nije poznato kakva je strategija Srbije.

“Efekti su samo zastrašivanje stanovništa ovde na severu, iako je to nešto komplikovanije nego generealno zastrašiti građane u Srbiji, jer smo mi na terenu. Satima posle pucnjave je bilo mirno i trebalo je neko vreme da to dođe do medija. Ne mora nužno ni da postoji neka specifična strategija iza toga jer zaista deluje stihijski. Nije pametno zaletati se u ovakvim situacijama i stvarati paniku, kako u Srbiji, tako i među ljudima ovde”, kaže Rakić.

Ona dodaje da najave oružanih sukoba nisu u potpunosti nerealne i da su visoke šanse da do toga dođe ukoliko bude pokušaja kosovske policije da ukloni barikade.

“To smo videli i u oktobru 2021. Kada je specijalna jedinica kosovske policije ovde sprovodila akciju hapšenja, došlo je do razmene vatre između građana i policije u opštini Zvečan. Mislim da još uvek međunarodna zajednica nije raspoložena da pusti kosovsku stranu da ona to radi. Ako dođe do pokušaja uklanjanja barikada možda to ipak bude radio Kfor, ali ni za to nisam ubeđena da misle da je dobra ideja, jer barikade imali i 2011. Kfor je tada aktivno pokušavao da ih ukloni od jula do decembra te godine. Kada god bi se uklonile, postavile bi se nove, do trenutka dok nije sklopljen politički dogovor”, podseća Rakić.

Kosovski političari su “dramu” na severu prokomentarisali kao novu “Vučićevu igru”. Šef kabineta kosovske predsednice optužio je srpske prorežimske medije da su „preterano podsticali oružanu konfrontaciju na Kosovu, lažno izveštavajući da se sukobi vode u blizini Zubinog Potoka“, te da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Haubice u blizini Jarinja

Vojska Srbije je u kopnenoj zoni bezbednosti, u blizini administrativnog prelaza Jarinje stacionirala šest haubica, odnosno topova dalekog dometa. Mediji su objavili da se tamo nalazi ii određeni broj pripadnika vojne policije.

BONUS VIDEO Topovi na putu ka Jarinju