Aleksandar Šapić i Nikola Nikodijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić skrivao je do poslednjeg trenutka imena novih direktora javnih preduzeća u Beogradu. Odobornici, koji su se osećali prevarenim zbog toga što su pola sata pred sednicu gradskog parlamenta saznali nova kadrovska rešenja gradske vlasti, skretali su pažnju Šapiću da je njegov potez nedopustiv i da ovakve odluke ne mogu da se donose po skraćenom postupku. U svoju odbranu, Šapić se u nekoliko navrata pozivao na Zorana Alimpića, bivšeg predsednika Skupštine grada i čoveka koji je radio na izradi poslovnika. Sada je dobio odgovor.

Pored toga što Alimpić već dugo nije odbornik, niti deo vlasti, poslovnik ne spada u dokumente koja su na nivou Svetog pisma pa se ne mogu menjati. Ukoliko je nešto bilo loše, mogli su da promene, SNS je imao mandat i vreme za to, ali vlast se opredelila za oprobanu taktiku – napadati opoziciju preko ljudi koji nisu u sali, a koji pritom nisu u potpunosti ni odgovorni za poslovnik.

Zoran Alimpić Foto:N1

U izjavi za “Novu” član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić ističe da je tadašnji poslovnik nastao usled specifičnih okolnosti koje se vezuju za opstrukciju radikala u Skupštini Grada, te da poslovnik nije “njegovo čedo”, već rezultat rada pravnika.

“Naprednjak se žali na bivšu vlast, a ja nisam u Skupštini Grada već 10 godina, kao ni ostali iz Demokratske stranke. Ako nešto nije valjalo sa poslovnikom, mogli su da ga promene za ovih 10 godina, nije u redu da se vade na nas. Situacija je vrlo specifična bila, naravno da nisam sam pisao poslovnik. On je bio rezultat rada pravnika, a ja sam imao neke određene ideje koje su poslovnik učinile specifičnim, jer je tada bilo neophodno da se borimo protiv opstrukcije radikala. U pitanju je vreme kada su radikali dolazili na sednice u majicama sa Šešeljevim likom”, kaže Alimpić za “Novu”.

Pročitajte još...

On naglašava da su tada radikali polivali vodom odbornike, zbog čega je poslovnik bio odgovor na tadašnje okolnosti. Alimpić se osvrnuo i na dostavljanje materijala pred sam početak sednice, za šta je podvukao da je grubo kršenje poslovnika.

“U poslovniku je predviđeno da materijali za odbornike moraju da se pošalju najmanje sedam dana ranije i dozvoljeno je da odbornici dobiju kao izuzetek neki materijal koji je manje bitan, pa da ga onda dobiju u roku kraćem od sedam dana. To ne znači da većinu materijala treba da dobiju neposredno pred sednicu. To je zloupotreba poslovnika”, objašnjava naš sagovornik.

Alimpić napominje da SNS nije došao na vlast pod obavezom da sprovodi ono što je radila prethodna vlast, te da je slobodno mogla da izmeni ključne tačke koje su im sporne.

“Šapić bi trebalo da sprovodi politiku SNS, a ako je on tu da sprovodi politiku DS, ja bih voleo da on radi sve ono što je bila moja politika i što sam radio dok sam bio na vlasti. Videli ste da mi ne možemo da saznamo imena direktora preduzeća do same sednice, do poslednjeg trenutka. A zašto? Pa da novinari ne bi proveravali ko su ti ljudi, da li imaju diplome, šta su završili i slično. Mi nismo imali čega da se stidimo, a oni se očigledno nečega stide. Ako su to kandidati za ponos, nemaju čega da se stide. Njih niko neće da tuče, to je bilo ranije. ”, zaključuje Alimpić.

Bonus video: Rasprava Šapića sa novinarom Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare