Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji nije stigao na dnevni red Skupštine, a Aleksandar Vučić “ne zna” da li ćemo uvoditi restriktivne mere Ruskoj Federaciji. Za zvaničnu Moskvu rusko - srpski odnosi su prošli “proveru izdržljivosti”, a sagovornici “Nove” navode da u igri nisu samo sankcije.

Skoro 10 meseci traje saga oko uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, a da li će se ikad naći na dnevnom redu pitanje je na koje “ne zna” odgovor ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Jasno je, međutim, da iz ugla srpske vlasti sada nije trenutak za to.

To pokazuje i nedostatak kvoruma na raspravi o Predlogu rezolucije u uvođenju sankcija Rusiji, koji je u skupštinskom Odboru za spoljnu politiku podneo Borko Stefanović.

Vučić u izjavama za medije sada tvrdi da se Vladimirom Putinom nije čuo mesecima.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

“Da li ćemo (uvesti sankcije Rusiji), ne znam, ali moje ‘ne znam’ vredi mnogo više nego njihovo (opoziciono) čvrsto i tvrdo ‘da’. Ima jedna mala zemlja u Evropi koja se ne da i čuva svoju slobodu koliko može“, izjavio je nedavno Vučić.

Sa druge strane, zvanična Moskva očito je zadovoljna odnosima sa vlastima u Beogradu. U čestitki koju je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću navedeno je da su rusko – srpski odnosi “bez obzira na nelake međunarodne okolnosti, još jednom prošli proveru izdržljivosti“.

Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR

„Spremni smo za održavanje visoke dinamike saradnje između spoljnopolitičkih resora naše dve zemlje, prisne koordinacije poteza na svetskoj areni. I dalje ćemo pružati bratsku podršku Beogradu u odbrani legitimnih nacionalnih interesa u skladu sa normama međunarodnog prava“, naveo je Lavrov u čestitki datiranoj 30. decembra 2022.

Sintagma “provera izdržljivosti” na prvu loptu upućuje na opiranje Srbije da uvede sankcije Rusiji, uprkos pritiscima sa Zapada i visokoj ceni koju plaća na evropskom putu. Podsećamo, sve dok se ne pridruži restriktivnim merama protiv Ruske Federacije Srbije neće moći da otvori nijedan novi klaster u pregovorima sa Evropskom unijom. To se nije desilo ni u decembru, iako je Beograd bio tehnički spreman na otvaranje bar jednog klastera.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji, navodi za “Novu” da ne veruje da se ruska “provera izdržljivosti” odnosi samo na uvođenje sankcija.

“Mislim da je to više od sankcija i da su ti odnosi imali mnogo više podvodnog kamenja nego što mi to pretpostavljamo i što dolazi do javnosti. Ne treba smetnuti s uma koliko je bilo problema oko gasa, nafte… Dakle, to nije obavezno pitanje sankcije, jer gas nije pod sankcijama EU. Tu je bilo velikog nagađanja i velike borbe, a kod nas se i dalje prodaje priča da mi koristimo najjeftiniji gas u Evropi, što nije tačno”, ističe Đukić.

Foto:FoNet/Božana Pavlica

On kaže da jeftiniji gas imaju Turska, Belorusija i Jermenija, kao i da ga kupuju po ceni od 140 dolara za hiljadu kubnih metara, dok Srbija plaća 480 dolara za hiljadu kubika.

“To se kod nas prodaje kao najjeftniji gas u Evropi, a to uopšte nije tačno. Mi ne kupujemo sav gas jeftinije, već svega 20 odsto, a ostalo dobijamo po berzanskoj ceni”, dodaje Đukić.

On navodi da je za srpsku vlast Rusija drugi oslonac njenog opstanka.

“To je ta strateška dimenzija na kojoj se opere srpska vlast. Jedno je ta evropska vizija ili dalekovizija, a drugo je Rusija, imajući u vidu jedan potpuno pogrešan motiv na kojem se zasnivaju ti odnosi Srbije sa Rusijom”, kaže Đukić.

Upitan da li mu se čini da Vučić sada menja retoriku oko Rusije, pa sada tvrdi da “ne zna” da li ćemo uvesti sankcije Moskvi, sagovornik “Nove” kaže da predsednik Srbije kalkuliše.

“On je čovek koji u okviru radikalske politike ne želi da se izjasni ni za jednu ni za drugu opciju. Ako bi došlo stani-pani za njega, za vlast, za interese zemlje… on bi se okrenuo. Rusija, sa druge strane, ima isuviše akcija u Srbiji koje izuzetno mnogo vrede i neće nikad ići na to da Srbiju natera da digne ruke od Rusije. Druga je stvar što Srbija ne ume i ne zna da iskoristi tu poziciju”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO Bil Brauder o Srbiji koja je odbila da uvede sankcije Rusiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar