Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nikola Selaković, jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića, danas je je glavni operativac vlasti u regulisanju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Njegova uloga, pored interpretiranja Vučićevih reči, jeste i da spreči pobunu unutar SPC, odnosno da priguši kritike crkve zbog načina na koji režim vodi kosovsku politiku.

Generalni sekretar predsednika Srbije bio je jedan od osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine, od kad i datira njegovo aktivno učešće u političkom životu . Nakon što je SNS preuzela vlast 2012. godine, Selaković kao najmlađi član Vlade Srbije postaje ministar pravde. Na tom mestu se zadržao do 2016. godine, nakon čega je bio bez funkcije sve do 2017, kad je, nakon inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije postao njegov generalni sekretar.

Akademski život – incident sa flašicom

Selaković je pre političke karijere radio kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Jedna od scena po kojima je ostao upaćen jeste i ona kad je tokom predavanja od jedne studentkinje uzeo flašicu vode hrvatskog proizvođača i bacio je u kantu. U obrazloženju zašto je to uradio, on je naveo da je želeo da ukaže studentima kako je neophodno da kupuju domaće proizvode.

Od kad je zauzeo mesto sekretara predsednika, osim interptretacija Vučićevih izjava, Selaković je dobio zadatak da vodi računa i o odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Odnosno da ih koordiniše, naročito kad je reč o Kosovu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Deo vladika u njemu vidi čoveka koji je zadužen da vrši pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu i koji treba da amortizuje stavove koji nisu u skladu sa aktuelnom državnom politikom.

Tome svedoče i ranije tvrdnje izvora Nova.rs, koji isitču da je Selaković neposredno pred posetu mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija, nakon crnogorskih izbora, vršio pritisak na patrijarha Irineja, govoreći mu da skrene pažnju Amfilohiju da ne kritikuje Vučića zbog sporazuma koji je sklopio u Beloj kući.

Pročitajte još...

Selaković je nosilac ordena Svetog Save, koji Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za izuzetne zasluge. Ujedno, to je i priznanje najvišeg stepena koje dodeljuje SPC.

Dovodi političare u Patrijaršiju – sarađuje sa vladikom Stefanom

Podsetimo, tokom nedavnog boravka Amfilohija u Patrijaršiji, istovremeno su njene prostorije, zajedno sa Selakovićem i vladikom Stefanom Šarićem, ušli i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, a kako je naš izvor isticao, oni nisu znali da je istovremeno u Beogradu i Amfilohije.

Pročitajte još...

“Oni su veoma brzo izašli iz Patrijaršije, sa njima su u društvu bili i Nikola Selaković, sekretar predsednika Aleksandra Vučića i Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja, kojeg je nedavno jedan student optužio da je umešan u njegovu otmicu”, objašnjava izvor Nova.rs.

Sa pomenutim vladikom Stefanom, Selaković koordiniše i radovima na Hramu Svetog Save. Kako je ranije objavio naš portal, njihova zajednička uloga je da određuju ko će dobiti poslove na Hramu, odnosno na koji način će se trošiti sredstva za završetak unutrašnjih radova.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“On i Šarić su apsolutno uključeni u svaki posao i ništa ne može da prođe mimo njih. Nadležnost komisije u kojoj se nalazi Nikola Selaković je da raspolaže novcem koji država donira za završetak radova na Hramu Svetog Save. On je u tu upravo kao predstavnik države, odnosno vlasti. Da li je bilo neophodno da on tu stvarno bude – to ne znamo”, isticao je naš sagovornik iz SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar