Nikola Nešić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Opoziciona koalicija Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić u svojoj kampanji za lokalne izbore osvrnula se danas na problem gasifikacije koja po njima Kragujevčane deli na „građane prvog i drugog reda”.

– Stanovnici Bagremara, Erdeča, Pčelica, Velikog polja i još nekih naselja ukoliko žele da se priključe na gas, moraju da plate znatno veći iznos i da priključak isplate u celosti pre puštanja grejanja. Razlog je to što su u Kragujevcu gas gradili Srbijagas, ali i Kg Uzor. Kg Uzor je kao subjekt deo sporazuma o strateškom partnertvu koji je potpisan pre desetak godina između grada Kragujevca, Srbijagasa i Kg Uzora, kaže u svom obraćanju javnosti i medjima Nikola Nešić, kandidat za gradonačelnika ove liste, a prenosi Danas.

PROČITAJTE JOŠ...

On podseća na Uredbu Vlade iz 24. aprila 2023. godine garantuje jedinstvenu cenu priključka za sve građane Republike Srbije i to u iznosu od 780 evra.

– Dok Srbijagas to poštuje, Kg Uzor ne poštuje. Razlika je i ta što ako se priključite na deo gde je nadležnost Srbijagas korisnici plaćaju na 36 mesečnih rata uz račun, a kod Kg Uzora se se može plaćati na 10 rata, ali gas se pušta tek po isplati poslednje rate. Problem nastaje što određeni investitori npr. u Čajetini dobijaju naknadu od Srbijagasa zbog toga što kroz gasovode koji su izgradili, Srbijagas plaća naknadu za protok gasa koji sami proizvedu, navodi Nešić.

Sada Kg Uzor, ističe on, potražuje ta ista sredstva koja nisu deo sporazuma o strateškom partnerstvu. Godinama se već ne potpisuje aneks ovog sporazuma.

– Treba napomenuti i da sporazum ima nedostatke gde nije jasno definisano u kom je procentu vlasnik grad Kragujevac, a u kom Kg Uzor vodova za gas. U katastru vodova stoje oba ova subjekta kao vlasnici (grad Kragujevac i Kg Uzor) ali sa nedefinsanim udelom, zaključuje Nikola Nešić.

Zbog nerešenog statusa, po njima, ispaštaju građani Kragujevca i zbog toga je koalicija Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić postavila ova pitanja i ministarki Dubravki Đedović handanović kao i Dušanu Bajatoviću, direktoru „Srbija-gasa”.

Koaliciju Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić podržavaju stranka Zajedno, Srbija centar, Ekološki ustanak, Zeleno – levi front i Šumadijska regija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar