Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Konstitutivna sednica za novi saziv Skupštine grada Beograda biće sazvana do ponedeljka, a održana do 12 juna, kaže za Nova.rs Nikola Nikodijević, predsednik beogradskog parlamenta u prethodnom mandatu. To je inače i krajnji zakonski rokovi za sazivanje sednice i za potvrđivanje mandata novim odbornicima u Beogradu.

Konačni rezultati izbora u Beogradu proglašeni su 9. maja, a Rešenje o dodeli odborničkih mandata usvojeno je 13. maja. U roku od 10 dana od objavljivanja tog rešenja na veb prezentaciji mora da bude sazvana konstitutivna sednica. Taj rok ističe u ponedeljak.

Upitan kada će sazvati konstitutivnu sednicu, Nikola Nikodijević, predsednik beogradskog parlamenta u prošlom mandatu, navodi da će to učiniti do ponedeljka.

“Sednica će biti održana do 12. juna”, navodi Nikodijević za Nova.rs.

To je inače poslednji dan za održanje konstitutivne sednice, imajući u vidu zakonske rokove.

Prema Zakonu o lokalnim izborima sednica mora biti održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji, što znači da je krajnji rok 12. jun.

Sednica može da bude održana i ranije, što nije isključeno, budući da je 12. jun nedelja, a sve zavisi od toga koliko brzo stranke na vlasti žele da formiraju vladajuću većinu.

Mesec dana od konstituisanja parlamenta, kojim će predsedavati najstariji odbornik, a to je Vladeta Janković, nosilac liste Ujedinjeni za pobedu Beograda, mora biti formirana vlast u glavnom gradu, odnosno izabran gradonačelnik.

Vladajuću većinu u Beogradu, prema konačnim rezultatima, mogu da formiraju zajedno SNS i SPS, koje zajedno imaju 56 odbornika. Sve ostale stranke opozicije osvojile su 54 mandata u beogradskoj skupštini.

Spekuliše se da bi socijalisti i naprednjaci mogli da dobiju podršku jedne i druge struje POKS-a, koji će zajedno imati četiri odbornika u gradskoj skupštini.

Ipak, za sada je reč samo o spekulacijama, a o pregovorima za formiranje vlasti ni u Beogradu niti na nivou Republike nije govorio ni lider SNS Aleksandar Vučić niti predsednik SPS Ivica Dačić.

Imajući u vidu najavu novih izbora u prestonici, očekuje se da će nova vlast biti oročena verovatno do marta do sledeće godine, koji se čini kao najrealniji termin za održanje novih izbora. U igri za izlazak Beograđana na birališta je i decembar, ali je kao termin manje verovatan.

Podsećamo, Aleksandar Vučić prihvatio je zahtev Dragana Đilasa da budu ponovljeni izbori u celom Beogradu. O tome je bilo reč na sastanku, koji je održan 11. aprila, i tada su kao mogući termini pominjani decembar i mart.

Vučić je nedavno poručio da je spreman da raspiše nove izbore u Beogradu, kad opozicija to bude želela.

BONUS VIDEO Da li su izbori za beograd gotovi ili se igra na produžetke? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar