Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

Kineski Ziđin, koji je ostvario profit od preko milijardu evra u 2022. godini, nastavlja da pustoši bogatstvo Srbije izvozeći rudu bakra u Kinu, kaže potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On navodi da je to potvrđeno i u jučerašnjem stravičnom udesu teretnog voza i kamiona u Jagodini, gde je teretni voz bio prepun rude bakra, uprkos tome što je obnovljena topionica bakra u Boru puštena u rad.

„Umesto da Ziđinu naplati porez na ekstraprofit od najmanje 500 miliona evra, SNS vlast nastavlja da podržava ubrzani rast izvoza ruda metala, koji je pre dolaska Ziđina bio 170 miliona evra, a u prošloj godini je prešao 1,9 milijardi evra, odnosno 11 puta više. Državni interes je da nam rudnici služe kao sirovina za metaloprerađivačku industriju i dalju primenu u razvoju proizvoda i novih tehnologija, koji donose bolje plaćena radna mesta, a ne da kao kolonija izvozimo jeftinu rudu u Kinu, iz koje uvozimo skupu opremu i druge proizvode široke potrošnje“, kaže Nikezić i zaključuje:

„Pri tome, vlast dobro zna da država Srbija i njeni građani od toga nemaju ama baš nikakve koristi, a najbolja potvrda je činjenica da nam je rast BDP-a u 2022. bio među najnižim u regionu, dok smo zvanično među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi“.

BONUS VIDEO: Jači od policije? Obezbeđenje Ziđina rasturilo kamp na Starici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar