Foto: N1

Deo radnika kompanije Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper), uz podšku velie grupe drugih stanovnika Bora, blokirao je danas na pola sata ulaz u to preduzeće zahtevajući od poslodavca povišicu pata od 14,3 procenta, u skladu sa inflacijom u Srbiji.

Na mirnom protestu uz prisustvo policije, radnici su zahtevali i da se stavi van snage Pravlnik o radu koji osporavaju, i primeni zatečeni Kolektivni ugovor koji je potpisan kada je kineski partner postao većinski vlasni nekadašnjeg RTB-a Bor.

Protest pred ulazom u preduzeće bio je posle skupa pred Generalnom direkcijom Ziđin Koper i protestne povorke hiljadu ljudi kroz centar Bora.

„Novim, jednostranim i nezakonito donetim Pravilnikom o radu, ponizili su radnike i sindikate i iskazali nepoštovanje prema Ministarstvu rudarstva i energetike, kao potpisnika i garanta ugovora o strateškom partnerstvu“, rekao je Časlav Gavrić, predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Marković, zapretio je blokadom preduzeća od 24 časa ako ;se ne prihvate zahtevi sindikata.

PROČITAJTE JOŠ

Lideri reprezentativnih sindikata istakli su da će tražiti da se, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i druga ministarstva uključe ;u rešavanju spora sa Ziđinom.

„Nikada pozicija rudara RTB-a nije bila gora nego sada. Očekivali smo mnogo od kineske kompanije: bolji položaj radnika, bolje zarade koje će da prate nivo proizvodnje i ostvarenog profita jer je s tom namerom i tražen strateški partner“, rekao je Gavrić.

Ranije je uptrava Ziđina ponudila povećanje plata za pet procenta i linearno povećanje od 5.000 dinara, ali su taj predlog sindikalisti odbili kao neprihvatljiv.

U Ziđinu su napomenuli da je prosečna zarada u tom preduzeću 110.000 dinara, značajno veća od republičkog proseka.

BONUS VIDEO: Protest u Majdanpeku zbog rušenja Starice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar