Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić rekao je da Vlada Srbije, umesto da poveća subvencije i otkupnu cenu mleka, ukinula ograničenje maloprodajne cene.

„Srpskom seljaku se zato i dalje ne isplati da drži krave, pa će potrošači samo platiti trgovcima još veću zaradu od prodaje uvoznog mleka. Ovako srpska država direktno podstiče rast proizvodnje poljskih, čeških, rumunskih ili hrvatskih proizvođača mleka, koji već dobijaju veću subvenciju države i otkupnu cenu mleka, koje sada izvoze u Srbiju“, naveo je Nikezić.

Pročitajte još...

On je pitao šta je potrebno da se desei, pa da vlast shvati da nije problem, kako kaže, niska maloprodajna cena, već mala proizvodnja mleka u Srbiji, zbog niskih subvencija, skupog goriva i nedovoljne otkupne cene mleka.

„Zato će srpskog mleka biti sve manje na rafovima, iako je cena za dve godine povećana sa 90 na 130 dinara za litar, a već je danas, nakon ukidanja ograničenja, porasla na 158 dinara. Rešenje je jednostavno – ograničite maržu i zaradu mlekarama i trgovcima, a pomozite poljoprivrednicima povećanjem otkupnih cena i subvencija. Imaćemo i dovoljno srpskog mleka i nećemo strepiti zbog nestašica i rasta cena“, zaključuje Nikezić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar