Dušan Nikezić Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić upitao je ministra finansija Sinišu Malog da li je za hvaljenje to što je dobit Srbije od Beograda na vodi svega 3,5 miliona evra za pet godina, ako je država u ovaj projekat uložila dve milijarde evra.

„Ministre Mali, 3,5 miliona evra je dobit Srbije za pet godina od Beograda na vodi u koji je Srbija uložila, što u zemljištu što u parama, dve milijarde evra! I na te dve milijarde Beograd na vodi duguje gradu samo za uređenje zemljišta preko sto miliona evra!! I vi se tim rezultatima hvalite!? Vaši saradnici sada najavljuju da će Beograd na vodi, nakon gubitka u 2020. godini, već 2021. ostvariti „fenomenalan rezultat“ i dobit od 25 miliona evra, što je 8 miliona za Srbiju. Da li ste svesni da to znači da će biti potrebno 250 godina za povraćaj dve milijarde evra novca i imovine koji je naša država uložila u ovaj projekat“, pita Nikezić i dodaje:

„Kao da im poklonjene milijarde nisu dovoljne, arapski partneri fakturišu blizu pet miliona evra godišnje za usluge razvoja projekta, naplaćuju kamatu od 4,75% za pozajmicu od 25 miliona evra, a od najavljenih 3,5 milijarde, uplatili su samo 80 miliona evra i očigledno više neće ni jedan evro pošto je poslednja uplata bila još 2016. godine“.

Zato, navodi Nikezić, tek sada nikome nije jasno zašto uopšte imamo skupog arapskog partnera koji u projekat nije doneo ni pare, ni znanje, ni tržište, a dobio je većinsko vlasništvo i pravo upravljanja nad ogromnom imovinom.

„Znali ste i Vi i Vučić koliko je štetan ugovor za Beograd na vodi pa ni on ni Vi niste potpisnici ugovora. Vučić je odglumio da mu je pozlilo na sednici Glavnog odbora dan pred potpisivanje, pa je poslao Zoranu Mihajlović. Vama nije pozlilo, ali ste i Vi izbegli da stavite svoj potpis na „ugovor veka“! Svaki dil koji ste napravili sa Arapima štetan je za Srbiju i služi samo za izvlačenje srpskog novca i imovine. Zato ćemo raskinuti sve štetne ugovore, od partnerstva u Beograda na vodi i Er Srbiji do prodaje PKB-a i Luke Novi Sad, a otetu imovinu vratiti državi Srbiji“, zaključio je Nikezić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare