Dušan Nikezić Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da je netačno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sporu izmedju naroda i banaka štiti interese države.

„Predsedniče Vučiću nije tačno da u sporu izmedju naroda i stranih banaka štitite interese države, jer je prosto nemoguće da su interesi države identični interesima stranih banaka, a suprotni interesima naroda“, naveo je Nikezić u saopštenju za medije.

Dodao je da „interes države treba da se podudara sa narodnim interesom, a ne obrnuto“.

Nikezić je rekao da podaci Narodne banke Srbije (NBS) jasno ukazuju da Vučićev i Čadežov (Marko, predsednik Privredne komore Srbije) argument kako manja dobit banaka znači i manje kredita za privredu, nema uporište u brojkama.

„Kada ste preuzeli vlast, zaduženje privrede kod banaka iznosilo je 10 milijardi evra, zaduženje stanovništva 5,9 milijardi evra, a zaduženje države i javnih preduzeća 3,6 milijardi evra“, rekao je Nikezić.

On je rekao da za devet godina Vučićeve vlasti krediti privredi su porasli 6,9 odsto na 10,69 milijardi evra, dok su krediti stanovništvu skoro duplirani na 11 milijardi evra, a dug države skoro utrostručen na 9,3 milijarde evra.

Nikezić je rekao da do 2020. godine i uvodjenja državne garantne šeme za kredite privredi, banke su davale sve manje privredi, a sve više stanovništvu i državi, uprkos tome što su ostvarivale rekordne profite.

„Zato ne brinite (Vučiću), neće banke smanjiti kreditiranje privrede, jer je, kao što vidite, nisu kreditirale ni dok su protivzakonito naplaćivale naknade i ostvarivale ekstra profit po tom osnovu“, naveo je Nikezić.

Istakao je da bi „najpametnije bilo da se odmah odustane od ideje da „pokušamo da pronadjemo neko drugo rešenje“, jer će i to rešenje, baš kao i predložena izmena Zakona o parničnom postupku i predloženo autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima, opet biti u interesu banaka, a ne u interesu naroda.

„Zato samo pustite da, na osnovu Ustava i zakona, sudovi nastave da presudjuju“, rekao je Nikezić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare