Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; instagram.com/aleksandar_kk

Prostor koji je bio u sastavu pozorišta Boško Buha, a koji je sad u vlasništvu firme “Boutique1”, prodat je još u maju 2000. godine, pokazuje presuda Privrednog apelacionog suda do koje je došao portal Nova.rs. Tad je Republička direkcija za imovinu taj prostor prodala Ugostiteljskom privrednom društvu “Stari grad” koje ga zatim 2009. prodalo kompaniji “Rubin” iz Kruševca. Iza oba ova preduzeća u tom trenutku stajao je kontroverzni biznismen Predrag Ranković Peconi.

Tek kada je zaprećeno iseljenjem pozorišta Boško Buha sa adrese na Trgu republike 3 u Beograd na vodi otkriveno je da je deo tog prostora u vlasništvu firme “Boutique 1”, čiji je krajnji vlasnik u APR Aleksandar Kajmaković, kontroverzni biznismen blizak Predragu Rankoviću Peconiju.

U katastru se od 2017. kao vlasnik „Kafe teatra“ upisuje kompanija “Rubin” iz Kruševca, iza koje je stajao Peconi. Četiri godine kasnije, tačnije 2021, vlasnik tog prostora postaje firma Aleksandra Kajmakovića zvanog Aca Bosanac.

Presuda Privrednog apelacionog suda do koje je došao portal Nova.rs pokazuje da je “Rubin” bio vlasnik “Kafe Teatra” još od 2009. godine. Ipak, ni to nije trenutak kada je deo prostora pozorišta Boška Buhe prodat.

U presudi se navodi da je Ugostiteljsko privredno društvo “Stari grad” deo “Kafe Teatra” kupilo 5. maja 2000. godine od Republičke direkcije za imovinu. Tada je, kako se navodi u tom dokumentu, potpisan kupoprodajni ugovor.

Foto:privredni apelacioni sud

Kako dalje piše, naknadno je sklopljen i aneks, u kome se navodi da je ukupna površina poslovnog prostora 477,35 kvadrata, da kupac kupuje 229,77 kvadrata, a da preostali deo poslovnog prostora površine od 247,58 kvadratnih metara kupac( Ugostiteljsko privredno društvo “Stari grad”) koristi po osnovnu ugovora o zakupu.

U takvom vlasničkom statusu (deo) „Kafe Teatra“ ostaje sve do 2009. godine kada ga od UPD „Stari grad“ kupuje „Rubin“ iz Kruševca.   Zanimljivo je da je tada iza obe firme zapravo stajao Predrag Ranković Peconi.

Foto:privredni apelacioni sud

Kako se može videti iz medijske arhive, Peconi je kupio “Rubin” 2005, a 2007. preko firme “Siti port” postaje skoro apsolutni vlasnik preduzeća “Stari grad”. U dokumentu o šestomesečnom planu poslovanja za UPD “Stari grad” za 2009. piše da je Predrag Ranković Peconi tada bio predsednik Upravnog odbora tog preduzeća.

Krajnji vlasnik i preduzeća “Boutique 1” i Ugostiteljsko privrednog društva “Stari grad” sada je kontrovrezni biznismen Aleksandar Kajmaković, koji je blizak Peconiju.

Sudeći po onom što se navodi u presudi, može se zaključiti da se do 2017. u javnim knjigama celokupan prostor koji je koristilo pozorište Boško Buha, pa i onaj deo koji je pripadalo “Rubinu”, vodio na grad Beograd, zbog čega je zapravo “Rubin” iz Kruševca i pokrenuo sudski spor.

Glumci pozorišta „Boško Buha“ protestovali su protiv ideje da budu iseljeni u Beograd na vodi.

Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali predviđeno renoviranje do danas nije započeto. Kako je navela Latinovićeva, upravu Pozorišta sve vreme ubeđuju da je do upisa firmi „Rubin“, a zatim i „Boutique 1“ u katastar došlo greškom, ali „greška“ do danas nije otklonjena.

Aleksandar Kajmaković, poznat kao Aca Bosanac, spominjao se u okviru afere Veljko Belivuk. Zbog veza sa Belivukom, u velikoj akciji BIA i MUP, priveden je u februaru 2021. godine.

Inače, važi za bliskog saradnika Predraga Rankovića zvanog Peconi, vlasnika televizije „Hepi“, koji je pre nekoliko godina ranjen u napadu u hotelu u centru Beograda.

Nedavno je kupio poslovni deo Geneks kule, po ceni od 2,4 milijarde dinara.

Vlasnik je čitavog niza objekata u Beogradu.

BONUS VIDEO Vladimir Pajić o sednici Saveta: Kockicu po kockicu gubimo mozaik kulture grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare