Foto: Vesna Lalić

Evropski sporazum o Kosovu, koji je u Briselu prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je prostor za nove razgovore i pregrupisavanja u srpskoj opoziciji. Upravo je tema Kosova, kako saznaje list “Nova”, posle dužeg vremena dovela do razgovora lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i njegovog SDS. Da li će to u budućnosti dovesti do predizborne koalicije rano je reći, ali su nova pregrupisavanja u opoziciji u ovom trenutku uočljiva.

Nakon što je objavljeno da su na sastanku u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatili Evropski sporazum o Kosovu, stranke opozicije su drugačije reagovale. Za jedne je taj sporazum prihvatljiv, za druge nije.

U ovoj drugoj grupi su, između ostalih, i Narodna stranka Vuka Jeremića i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića. To je dovelo i do kontakta dva lidera posle dužeg vremena i nekoliko razgovora upravo na temu Kosova.

Poziv da prisustvuje sastancima dobio je i kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta, koji se jasno usprotivio potpisivanju Evropskog sporazuma, jer prema njegovom mišljenju nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upravo na pitanju Kosova došlo je, kako saznajemo, i do nesuglasica između Jovanovića i drugog kopredsednika Zajedno Nebojše Zelenovića, tako da je moguće i da po pitanju njihove saradnje dođe do promena.

Od razgovora do koalicije…

Da li ovi razgovori u nekom narednom periodu mogu dovesti do stvaranja jednog novog opozicionog bloka, pokazaće naredni meseci, jer je u ovom trenutku najverovatnije da ćemo nove izbore imati tek na proleće iduće godine. Dakle, još je rano govoriti o bilo kakvim koalicijama, ali je u svakom slučaju evidentno da je do promena došlo i u bloku tzv. građanske opozicije.

Odavno je jasno da je među strankama koje su bile deo Ujedinjenih za pobedu Srbije došlo do raznoraznih nesuglasica, a razgovor predsednika SSP Dragana Đilasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon izbora prošle godine definitivno je bio glavni okidač.

U ovom trenutku čini se da je scenario u kojem su SSP i Narodna stranka ponovo u koaliciji nemoguć, a utisak je i da je Demokratska stranka u ovom trenutku bliža Nebojši Zelenoviću i pokretu Ne davimo Beograd.

Zoran Lutovac Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nova politička opcija je i pokret SRCE bivšeg predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša, a u ovom trenutku on je kako saznajemo takođe najbliži delu opozicije u kojem su Zajedno, Ne davimo Beograd i DS…

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Vrlo stabilan politički blok u ovom trenutku čini desnica, koja se takođe po pitanju Kosova ujedinila, te je vlo moguće da u ovom trenutku prisustvujemo nastanku neke buduće koalicije Dveri, Srpske stranke Zavetnici, Novog DSS i POKS.

Desnica stabilna, ostali u haosu

Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka za novine “Nova” kaže da je desna strana vrlo brzo dovela do toga da ujedinjenje ne bude problem za njihove birače.

Dušan Vučićević
Dušan Vučićević Foto: N1

“Podaci pre izbora 2022. godine nisu ukazivali na tako nešto. Štaviše. Nije delovalo da će njihovi birači prihvatiti bilo kakvo ujedinjenje Dveri, Zavetnika i tadašnje koalicije NADA. Birači Dveri su u tom trenutku Zavetnike i Miloša Jovanovića iz Novog DSS videli kao potencijalne saradnike režima, dok su ovi drugi Dveri videli kao saradnika građanske opozicije. Kontekst se sada promenio, pa ta saradnja za njihove birače više nije problematična i mIslim da bi u koaIiciji na nekim budućim izborima mogli da idu i do 20 odsto. Sama priča o Kosovu i priznanju im prilično podiže rejting. Njihov problem je to što su mediji prema njima u poslednje vreme prilično zatvoreni i s tim ograničenjem će se suočavati i u narednom periodu”, kaže Vučićević.

Smatra da je na polju građanske opozicije prilično haotično i nemoguće predvideti u kakve će se blokove podeliti.

“Ne vidim jasan prostor za neku široku koaliciju, čak ni za formiranje dve kolone. Tu je jedno prilično rastrojstvo, a dobar deo birača Ujedinjenih i Moramo je razočaran i upravo je tu veliki broj onih koji bi glasali za opoziciju, ali ne znaju za koga. SSP održava neki solidni rezultat, ali generalno gledano taj deo opozicije šalje potpuno neusaglašen narativ koji ne samo da zbunjuje njihove birače, već i zatvara prostor za buduću saradnju i koalicione dogovore”, kaže Vučićević i zaključuje:

“Neki od njih jesu za EU po svaku cenu, drugi još uvek vagaju, treći se pozivaju na Rusiju i Kinu kao aktere koji se moraju uključiti u konačni dogovor Beograda i Prištine. Za jedne je sporazum prihvatljiv, za druge apsolutno neprihvatljiv, za treće nije zato što u njegovom donošenju učestvuje Vučić lično, a ima i četvrtih i petih, a i onih koji bi ceo proces da prespavaju i politički se probude u Srbiji u kojoj je problem rešio neko drugi. U takvoj kakofoniji poruka antirežimski birači koji ne vide sebe na desnici beže u apatiju i opet postaju neodlučni birači opozicije. Njih mogu da pridobiju različite koalicije građanskih i centrističkih stranaka, ali i ne mora nijedna. Ključni problem tih koalicija je što one i dalje ciljaju na 20-25% biračkog tela maksimalno”.

BONUS VIDEO: Dušan Teodorović: Opozicija se vodi sitnim računicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar