Foto: TANJUG DRAGAN KUJUNDZIC

Stefana Lazić iz Kraljeva, po zanimanju medicinski tehničar, pojavila se kao kandidatkinja za odbornike na lokalnim izborima u ovom gradu, na dve različite izborne liste. Lični podaci koji su upisani pored njenog imena, na obe liste, a reč je o listi Srpske radikalne stranke i listi koalicije "Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević", potpuno su identični. Zbog toga je GG “Metla 2020”, uputio prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u Kraljevu.

 

Lista koja je uputila prigovor, predlaže da se održani izbori ponište zbog neregularnosti i da se održe novi za Skupštinu grada Kraljeva.

„S obzirom na to da se Stefana Lazić nalazi na dve izborne liste kao kandidat za odbornika, i to na listi br. 3 „Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ pod rednim brojem 24 i na listi br. 7 „Narodni blok – Velimir Ilić – Ljubiša Jovašević“, pod rednim brojem 19, smatramo da je ovim učinjena bitna povreda izbornog postupka”, navodi se u prigovoru GG “Metla 2020”.

U postupak zaštite izbornog prava, shodno Zakonu o lokalnim izborima uključiće se Upravni sud koji će rešavati izborni spor.

„Ako je po prigovoru, odnosno po žalbi, poništena radnja u postupku izbora ili izbor odbornika, izborna komisija je dužna da odgovarajuću izbornu radnju, odnosno izbore ponovi u roku predviđenom ovim zakonom za ponovne izbore“, stoji u pravilniku.

Slučaj kandidovanja na dve različite odborničke liste, nezabeležen je u istoriji parlamentarizma. Bar ne u ovim krajevima Srbije. Tragom ovog slučaja, pokušali smo da dobijemo neke konkretnije odgovore.

Ljubiša Jovašević, nosilac liste „Narodni blok“ kaže za Nova.rs, da ne poznaje dotičnu Stefanu Lazić, i da ne zna kako se našla na koalicionoj listi.

„Nisam bio uključen u sastavljanje liste, jer su tu bili i naši koalicioni partneri iz Nove Srbije. Ne poznajem dotičnu osobu“, rekao je Jovašević.

Jovašević kaže da treba ispitati detaljno zakon, pa tek onda donositi sud.

„Jeste nemoralno da tako nešto neko uradi. Ali, pitanje je šta će zakon reći“, navodi Jovašević.

Danijela Majstorović, predsednica Gradske izborne komisije potvrdila je da je prigovor upućen u utorak uveče, i da će se danas ili sutra raspravljati o njemu.

„Očekujem da do u četvrtka odlučimo po predloženom prigovoru“, rekla je Majstorović.

Na naše pitanje kako je moguće da se dogodi ovakav propust, Majstorović nam je rekla da je njihov posao utvrđivanje validnosti podnetih lista.

„Nismo upoređivali liste. Videćemo nakon sastanka komisije, kako se ime te osobe pojavilo na dve liste“, navela je Majstorović.

Dve liste sa, navodno, jednom  istom kandidatkinjom, nisu dostigle izborni cenzus od tri odsto i neće imati odbornike u novom sazivu Skupštine Kraljeva. Srpska radikalna stranka je sa 1.153 glasa osvojla 2,38 odsto, a izborna kolicija pod nazivom „Narodni blok-Velimir Ilić-Ljubiša Jovašević“ je osvojila 1.059  glasova ili 2,19 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare