Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sad već bivši ministar zaštite životne sredine oprostio se od medija i novinara pismom u kom je pored zahvalnice na "promociji vrednosti podizanju svesti javnosti o važnosti životne sredine" zalutala i pravopisna greška - pa je umesto "nesumnjivo" napisano "nesumljivo".

„Zahvalni smo svim medijima koji su tokom protekle tri godine, velikim brojem objavljenih tekstova, tv i radio priloga i informacija, pokazali duboko razumevanje važnosti životne sredine. Bez obzira na ugao gledanja uzroka i načina rešavanja ekoloških problema, svakako i nesumljivo mediji su doprineli da tema dobije pravo građanstva“, napisao je Trivan u pismu i dodao da u tome u prilog govori i statistika i „neka istraživanja“.

„Prošlo je nešto više od tri godine kako zajedno sa Vama, civilnim sektorom i građanima pokušavamo da Srbiji damo jedno novo lice, čistije, zdravije, vedrije, trudeći se da joj probudimo nadu – da je moguće sačuvati je od bahatog ruženja, nemilosrdnog prljanja i zagađivanja, nebrige, uništavanja. Bilo je krajnje vreme reći da smo zemlju strašno zagadili, da nam je svaki deo životne sredine katastrofalan, i da se moramo suočiti sa tim, a zatim i rešavati deo po deo“, navodi Trivan u pismu.

On je dodao da građani imaju pravo da znaju kakav vazduh dišu, kakvu vodu piju, da izražavaju javno stavove zabrinutosti za životnu sredinu, njeno očuvanje, zaštitu divljih predela i vrsta, zabrinutost zbog zagađivanja.

„Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznaje značaj, snagu i odgovornost medija u informisanju i obrazovanju javnosti o životnoj sredini, u širenju ekološke svesti i kulture, podizanju ekološke pozornosti društva, u podsticaju pojedinca na ekološki aktivizam, ali i kao vida kontrole državnog mehanizma i uticaja na donošenje odluka po pitanjima zaštite životne sredine. Posebno su dragoceni tekstovi i novinarski izveštaji koji promovišu odgovorno ekološko ponašanje, koji podstiču ekološke ideje i koji pokreću društvo, institucije i pojedince na rešavanje problema u zaštiti životne sredine“, piše ministar.

On ističe da je dostizanje najvažnijeg cilja – zdrave životne sredine za nas i buduće generacije, nemoguće bez dobre komunikacije svih, i vladinog i civilnog sektora, i akademske zajednice, privrede, svakog građanina i medija.

„Prelepa je naša Srbija, ali je krajnje vreme da tako i počnemo da se odnosimo prema njoj“, zaključio je Trivan.

Ono što nije izdvojio u pismu niti adresirao je njegov neuspeh da se za tri godine izbori sa sve većim problemom zagađenosti vazduha, stavljanjem reka u cevi, i da kazni velike zagađivače poput železare u Smederevu i Ziđina u Boru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare