Foto: Nova.rs

Nakon što su različite opozicione stranke predstavile predloge sporazuma o saradnji na predstojećim izborima u Beogradu i Srbiji, neizvesno je da li će se složiti oko modela izlaska na birališta. Da opozicija treba da izađe zajedno u Beogradu smatraju potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, dok se lider pokreta Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović zalaže za više programskih kolona.

Gostujući u Novom danu na televiziji N1, Zelenović je rekao da se ZZS i partneri iz Ne davimo Beograd ne slažu sa jednom kolonom u Beogradu i da o tome pričaju i sa predstavnicima ekoloških pokreta.

„Opredeljujući stav je da treba da idemo u jednoj vrlo jasno programski struktuiranoj zeleno-levoj koloni“, rekao je Zelenović, koji smatra da će više kolona izvesti veći broj građana na birališta.

Rašković Ivić kaže da se Narodna stranka odavno zalaže za jedinstvo opozicije i smatra da u Beogradu i Srbiji treba da se stvori „referendumska atmosfera“.

„Pošto vlast praktično ide u jednoj koloni… mislim da bi ljudi voleli da opoziciju vide zajedno, u Beogradu kao i u Srbiji“, rekla je ona.

Dragana Rakić kaže da predlog koji su formulisale DS, Stranka slobode i pravde i druge organizacije iz njihovog bloka ne otpisuje izlazak u više kolona na republičkim izborima, ali da na lokalu nije bitna ideologija nego komunalni problemi i jedinstvo.

„Građane zanima da čuju vest da se opozicija ujedinila“, smatra ona.

Na pitanje da li je demokratama prihvatljiva koalicija sa Dverima, kaže da se DS zalaže za „što širi front“.

„Svako ko je iskreno protiv ovog režima, ko ne sarađuje sa režimom Aleksandra Vučića, je dobrodošao“, kazala je ona.

Dodala je da lider Dveri Boško Obradović i njegova stranka moraju da se izjasne da li će učestvovati u Republičkoj izbornoj komisiji i nadzornom telu za medije, što je ponuđeno predlogom sporazuma u dijalogu o izbornim uslovima.

Dragana Rakić Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Rakić je kazala da očekuje razgovore iza zatvorenih vrata i bez kamera između opozicionih aktera kako bi „ukrstili argumente“ i postigli dogovor.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić je rekla da se seća atmosfere 2000. godine i skupa krajem aprila na kom se okupila tadašnja opozicija.

„Tamo se okupilo i kuso i repato, toliko je različitosti bilo da sam se ja za glavu hvatala i rekla ‚bože šta ćemo, kako ćemo se složiti‘. I na kraju je ipak prevladala pamet, odgovornost da teba da zaboravimo razlike među nama i da izađemo zajedno. I tada je Milošević bio pobeđen“, rekla je ona.

Kazala je da želi da vidi i Zelenovićev ZZS na zajedničkoj listi i da to može da izvede više građana na izbore.

„Kad vide odlučnost ljudi, da su se sabrali i da imaju cilj da ovaj režim ode, mislim da će to izvesti ljude na birališta i da ćemo dobiti podršku građana“, rekla je Rašković Ivić.

Opozicija neće izlaziti rano sa kandidatom za predsednika

Dragana Rakić (DS) kaže da bi rano objavljivanje imena kandidata za predsedničke izbore dovelo do toga da režim toj osobi „napravi pakao od života“.

Ona je kazala da ne treba očekivati da opozicija „danas-sutra“ izađe sa imenom protivkandidata Vučić.

Rašković Ivić podseća da je i ime Vojislava Koštunice saopšteno tek pet nedelja pre izbora 2000. godine, na kojima je pobedio Slobodana Miloševića.
„Ovaj režim je usavršio metode toplog zeca, zato nećemo skoro otkrivati ime zajedničkog kandidata“, rekla je Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanje šta je sa razlikama između stranaka, kao što su zalaganje za ili protiv vakcinacije, ona kaže da to treba ostaviti stručnjacima ali da bi u širokoj kolaciji bilo više stranaka koje bi podržale vakcinaciju od oni koji su „antivakseri“.

Kazala je da se režim legitimisao kao autoritaran i da je „maksimalno uplašen“.

„Pogledajte šta rade zbog tvitova, prave peticije da se apotekarka koja radi 30 godina u Malom Zvorniku izbaci sa posla. Jednog člana Narodne stranke su zbog tvita koji je bio uvredljiv po predsednika četiri sata maltretirali pripadnici BIA. Ko god nešto zucne dobije tužbu, svi ovde imamo tužbe. To govori o velikom strahu“, rekla je Rašković Ivić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar