Nemanja Starović, državni sekretar
Nemanja Starović Foto: mfa.gov.rs

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović rekao je danas, na panelu "Politički karantin" na 14. Dubrovačkom forumu, da je Srbiji jasno šta od nje očekuje EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Na kraju krajeva, sve što iz EU traže od nas da učinimo korisno je za naše građane“, rekao je Starović.

Starović je istakao i da se šalje „jako loša poruka“, konkretno u slučaju Severne Makedonije, koja je „učinila sve što je potrebno“, a nije još zvanično započela ni pristupne pregovore, prenosi Hina.

Na skupu je bilo reči i o inicijativi „mali Šengen“ koju je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala ocenila kao „zamku“.

Starović je izrazio čuđenje zbog njene kritike, navodeći da je inicijativa „potpuno otvorena i za naše prijatelje iz BiH, Crne Gore, ali i iz našse južne pokrajine Kosova i Metohije“.

„Mini Šengen nije zamena za evropske integracije…Ako je problem samo u nazivu “mini Šengen“, mogu da vas obavestim da ćemo za dve nedlje da promenimo taj naziv“, poručio je Starović.

Procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU nedostaju predvidljivost i verodostojnost, ukazali su učesnici panela „Politički karantin“ na današnjem 14. Dubrovačkom forumu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčak ponovio je da EU najviše ulaže u zapadni Balkan i podsetio da je region prošle godine ostvario 68 odsto trgovine s EU, kao i da je 60 odsto ulaganja na zapadni Balkan iz zemalja EU.

BONUS VIDEO Anketa: Sa Beograđanima smo vežbali novohrvatski govor

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar